https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Palomino

I sydvästra Spanien i Andalusien så odlas den vita druvan Palomino. Det är denna druvsort som används för att tillverka Sherry och odlingarna med Palomino upptar omkring 95 % av vingårdarnas yta i Jerez. Det här är en druva som ger vin med rätt så neutral smak. Vinerna ger låg syra och socker.  Det är just detta som gör att vinet fungerar så bra då man ska tillverka Sherry.

Druvan som man tillverkar Sherry med

Jordmånen i Jerez är rik på kalk och det är det som gör att Palomino kan få den tyngd som Sherryproduktion kräver. Sherryns unika stil och smak kommer både från själva vintillverkningen och druvan. Palomino med en neutral smakprofil blir bästa valet. Sherry lagras i ett system som kallas för Solera.

Odlas också på andra håll

Palomino har odlats på olika håll som till exempel i Galicien. Druvan har också tagit sig till Kanarieöarna där druvsorten kallas för Listán Blanco. Dessutom så finns det odlingar i Kalifornien och i Sydafrika så används druvan för tillverkning och enklare bordsviner eller till att balnda med andra druvor.

Passar bra med: Ett härligt val till fiskrätter som lax och torsk. Passar också riktigt bra med ostron och tapas.

Odlas i: Spanien, USA, Sydafrika

Viktiga distrikt: Jerez, Sanlucar de Barrameda, Kalifornien

Smak och doft: Det här är en neutral vinsort som används för att tillverka Sherry med sin distinkta smak.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.