https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Nero d’Avola

Druvan Nero d´Avola är den mest planterade druvan på Sicilien. Och den kommer även från Italien. Namnet har den fått från staden Avola på Sicilien. Man skulle kunna översätta med ”den mörka från Avola”. Druvan är även känd under namnet Calabrese. Druvan uppskattas mycket för fylligheten och den djupa färgen som vinerna får plus sötaktiga körsbär i aromer. Vinerna tål också lång fatlagring. Förr användes druvan för att blandas med andra för att ge fyllighet och färg men nu finns många druvrena viner på Nero d´Avola som når hög kvalitet.

Klimat och karaktär
Druvan gillar ett torrt, hett klimat. Mycket sol och värme på sandiga jordar och lagom med regn. Rankan växer gärna lågt, nära jorden i ett system som kallas bushvine för att tillgodogöra sig värmen från marken. Druvan har ett tjockt skal som ger mycket färg. Vinerna blir medelfylliga till fylliga och ju fylligare desto mer tanniner och vanligtvis hög syra. Aromer som röda vinbär, granatäpple, jordgubbar, plommon, björnbär och mogna körsbär. Med fatlagring finns blommiga inslag, torkade rosor och söta kryddor med fattoner och ek.

Var odlas Nero d´Avola
Framförallt på Sicilien, men hela Italien och Australien.

Vad passar till
Vinerna som inte är för fatlagrade passar till grytor och soppor. Vegetarisk mat med fetaost. Kycklingsallader, grillat griskött och fågel. Om vinerna är mer robusta passar de till rött kött som lamm, nöt och vilt.

 

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.