https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Nerello Mascalese

På Etnabergets sluttning så växer Nerello Mascalese druvan. Trots att viner från denna druvsort är rätt så ovanliga så är de väldigt prisvärda. När man tar en klunk av detta vin så möts man först av ett intryck av röd frukt som snabbt övergår i noter av kanel och torkade ökenörter. Lite finare Etnaviner kan också ha inslag av vulkanisk jord. Det här är ett vin som är enkelt att dricka.

Vingårdar på hög höjd

Vingårdarna på Etnas sluttningar ligger på mycket hög höjd. En del över 1000 meter över havet. Höjden ger viner med stark karaktär och en unik komplexitet. Dessutom så är de utan den tyngd som Sicilianska rödviner på lägre altituder ofta har. Mascalese druvan mognar sent och den dominerar också närliggande Faro som ligger omkring hamnstaden Messina. Här växer druvan också på kullar som kan bli rätt så höga även om de inte når samma höjder som Etnaberget kan erbjuda.

En druva i flera olika blandningar

Nerello Mascalese används i flera olika sicilianska blandningar. Man blandar ofta med öns Nero d’Avola druva. Blandningarna ger för det mesta röda viner men man tillverkar också rosévin med hjälp av Mascalese. I Calabria så används denna druvsort för en rad olika blandningar.

Nerello Mascalese till maten

Nerello passar mycket fint till rätter med fågel och då man använder sig av rödvinssås. Det kan vara klokt att servera vinet en aning kylt omkring 17 grader. Dessutom så är ett råd att dekantera vinet en stund innan servering. Det krävs inte mycket för tanninhalten är inte så hög. Det finns varianter som har högre tanninhalt och då kan dekantering på nära en timme innan vinet ska drickas rekommenderas. Nerello Mascalese viner kan bli bättre då de lagras mellan 5 och 15 år. Det här beror förstås en hel del på vem som har producerat.

Passar bra med: Fågel och maträtter med inslag av tomat och svamp.

Odlas i: Italien

Viktiga distrikt: Sicilien

Smak och doft: Jordgubbe, läder, kanel, körsbär… det här är exempel på intryck som man kan få då man dricker Nerello Mascalese.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.