https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Negroamaro

Från södra Italien kommer en mycket fascinerande druvsort, nämligen Negroamaro eller Negro Amaro. Namnet som kan översättas som den lilla svarta bittra. Det här är en mörk druvsort som har varit känd i södra Italien i flera hundra år. Den återfinnes mest i blandningar tillsammans med andra druvsorter som Malvasia Nera och Primitivo.

Negromaro uppskattas just för den djupa mörka färgen och för att man har ett måttfullt tannininslag. Vinet är en aning aromatiskt och kommer att påverkas en hel del av den jord som druvan har odlats i. Man kan få inslag av mörk frukt såväl som kryddor som kanel, kryddpeppar och kryddnejlika.

En del menar att de allra bästa vinerna på Negroamaro kommer från Salento i Apulia-regionen. Det beror på att det varma Medelhavsklimatet passar druvan mycket bra. Det gör att de kan nå en optimal mognadsgrad.

Namnets ursprung

Namnet har lite olika förklaringar. Det finns en tradition som säger att det här är modern italienska för svart och bitter vilket då refererar till färgen på druva och smak. Men här finns det en hake. Södra Italien är ju känt för röda viner med hög sockerhalt och då blir bitter inte en så bra beskrivning av smaken. Det finns en annan förklaring som menar att namnet har latinskt-grekiskt ursprung och betyder mörksvart. Det refererar då enbart till vinets intensiva färg.

Negroamaro till maten

Man använder också denna druvsort för roséviner med mjuka rosa färger. När man får doften av ros och inslag av geranium och jordgubbar så har man ett perfekt vin till ostsufflén såväl som till grönsakspajen. Det här är också viner som passar fint till fisk och soppa. Åker man till södra Italien så får man inte missa att dricka detta vin på en restaurang eller kanske till picknicken. Om man serverar traditionella italienska rätter som pasta med köttbullar så passar ett Negromaro mycket bra till maten. Vinet fungerar också väldigt bra med rätter som inkluderar lamm.

Passar bra med: Lamm, köttbullar och spagetti och andra rätter som kräver ett vin med lite tyngd och kraft.

Odlas i: Italien, USA, Australien

Viktiga distrikt: Apulia, Salice, Squinzano, Kalifornien

Smak och doft: Rika viner som har gott om karaktär. Kan ha inslag av bitter mörk choklad, lakrits, plommon och sviskon.

 

Publicerat: 8 november, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.