https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Nebbiolo

Namnet Nebbiolo kommer från ordet nebbia som betyder dimma på italienska. Druvan odlas i Barolo och Barbaresco i Piemonte som ligger i norra Italien. I denna region så är det ofta dimmigt under höstmånaderna så det ter sig som ett mycket passande namn på druvan som mognar sent. Nebbiolo-vinerna är röda och fylliga och kan vara lätt genomskinliga. De har en delikat doft men smaken påverkas en hel del av hur vinet framställs.

Ett spännande vin att smaka på

När man ska ha vinprovning så kan det vara mycket intressant att välja Nebbiolo som ett av huvudinslagen. Man kan bli minst sagt fängslad av de lätta doftinslagen av blomst och röd frukt. Det får en att tro att det här är ett lätt vin. När man väl smakar på Nebbiolo så kan man överraskas av en smak som påminner om läder och den höga tanninhalten som kan få läpparna att liksom fastna vid framtänderna.

Men tanninstrukturen ger snart vika för de fruktiga inslagen av hallon och körsbär som tillsammans med doft av ros och anis gör att man får svårt att släppa detta vin. När man odlar Nebbiolo i lite kyligare miljöer så kan det också ha inslag av örter och lingon. Man skulle kunna säga att det här är en vinsort som får en att tänka till då det kombinerar smaker och intryck som skulle kunna ses som motsatser.

Passar bra med: Klassisk italiensk mat. Hårdostar.

Odlas i: Norra Italien, Mexiko, USA, Australien.

Viktiga distrikt: Piemonte, Lombardiet, Sardinien, Valle de Guadalupe, Adelaide Hills, Santa Barbara.

Smak och doft: Man kan beskriva smak och arom på Nebbiolo med inslag som ros, lerkruka, körsbär, läder och anis.

 

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.