https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Nebbiolo

Nebbiolo är en blå druva och från druvan produceras några av de mest långlivade vinerna i världen. Druvan är även känd under namnen Spanna och Chiavennasca. I Lombardiet i Valtelina produceras ett vin på torkade Nebbiolodruvor som heter Sfurzat som är väl värt att prova. Sitt namn har den fått efter nebbia som betyder dimma. En dimma som ofta rullar över kullarna i Piemonte.

Druvan och vinernas karaktär
Druvan knoppar tidigt och mognar sent vilket gör den känslig för dåligt väder Den är svårodlad och kräver en lång växtsäsong och väldränerad jord, helst kalkrik märg. Då når druvan som bäst sin mognad och med det balanseras den höga syran. Vinerna får hög syra och mycket tanniner, färgen är djup från början men går över till en ljusare ton med lagring. Karaktäristiska dofter körsbär, örter Med lagring, rosor, tjära, viol, tobak, sötlakrits och jordiga toner.

Var odlas Nebbiolo
I Italien där den är starkt förknippad med Piemonte och viner som Barolo och Barbaresco. Lombardiet är även de framgångsrika med Nebbioloviner. Små odlingar i Oregon och i Washington State i USA. I Sydamerika, Australien, Sydafrika och till och med i Nya Zealand finns odlingar.

Vad passar till
Pasta med tryffel, risotto med tryffel. All mat med tryffel egentligen. Svamprätter, örtkryddat lamm, kraftiga kötträtter och vildsvinsragu. Till hårdostar med balsamicovinäger passar vinerna och till antipasti.

 

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.