https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Muskat

En mycket vanlig druvsort är den som kallas för Muskat (kan också stavas Muscat). Det här är egentligen en större familj av druvor som odlas i världens främsta vinregioner. Druvan är unik på så vis att den ger vin som smakar och doftar som själva druvan. Druvan är känd för att vara myskdoftande ha en söt smak och även inkludera noter av frukt och blomst. Mousserande vinerna är ofta söta och de har för det mesta en låg alkoholhalt som kan ligga på omkring 5 %. De mousserande vinerna passar utmärkt till glass.

Muscat Blanc a Petits Grains

Det här är den äldsta och noblaste av dem alla.  Den kan vara vit eller lite rosa i färgen och ibland också svart. Druvan odlas på många håll i världen och därför så har den också många olika namn.

Muscat Ottonel

Är den blekaste av alla, både i färg och i karaktär. I Östeuropa så använder man sig av denna sort för att tillverka dessertviner. Österrike och Kroatien är större producenter av dessertvin medan Österrike och Ungern står för torra viner gjorda med Ottonel-varianten.

Muskat Alexandria

Denna variant sägs ha sina rötter i det Gamla Egypten. Druvan har låg syra och ger viner som påminner en hel del om russin.

Hamburg Muscat

Den med lägst kvalitet och används för att producera enklare bordsviner.

Några olika Muskat-viner

Även om man får rätt liknande smak med de olika varianterna av denna druvsort så finns det några särskilda Muskattyper som är särskilt efterfrågade.

Mousserande Moscato d’Asti

Vi har redan nämnt denna sort som är mycket populär. Vinet tillverkas flitigt i Italien och är ett bubbligt vin med intensiv arom och låg alkoholhalt. Man använder sig först och främst av vita Muscat Blanc druvor för att framställa det. Det mousserande vinet bör man servera med en temperatur på omkring 7 grader.

Dessert Moscato

Med Moscatel så gör man dessertvinet och det tillverkas bland annat i södra Frankrike, i södra Spanien, i USA och i Australien. Vinerna har en ganska tjock och lite oljig konsistens och man ekfatslagrar dem ofta. Dessertvinet bör serveras med en temperatur på omkring 15 grader.

Perfekt med asiatisk mat

Om man köper hem kinesisk mat så är det inte så dumt att se till att man har en flaska. Vinet passar också fint till Thailändsk och Vietnamesisk mat. Vinet passar bra med mat som är kryddstark. Detta eftersom det för det mesta har låg alkoholhalt och vanligtvis är sött. Muskat går väl ihop med kryddor som ingefära, kummin och kanel.

Passar bra med: Asiatisk mat såväl som med lättare rätter som kycklingsallad.

Odlas i: Frankrike, Italien, omkring Medelhavet

Viktiga distrikt: De främsta vinregionerna

Smak och doft: Muscat är ofta blommiga och fruktiga. De har en härlig sötma och är lätta att dricka. Vinet har en så unik doft att den har sitt eget namn och förekommer i parfymer.

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.