https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Monastrell/Mourvèdre

Monastrell i Spanien kallas för Mourvèdre i Frankrike. Det här är ett rustikt och fylligt rött vin som har sitt ursprung i Spanien. Det sägs att det var de sjöburna Fenicierna som tog med sig vinsorten till Spanien. Idag så används denna druva för det mesta som en del i blandviner som till exempel i Châteauneuf-du-Pape. Tillsammans med Grenache och Syrah så är Monastrell en av de viktigaste druvorna i Rhône regionen.

Ett vin som en fruktig explosion

Om man ska beskriva doften på ett typiskt Monastrell/Mourvèdre vin så blir det som en slags explosion av mörka röda frukter. Det här är ett köttigt vin som tar plats. Beroende på var druvorna odlas så kan smaken vara mer eller mindre kryddig. Om man ska få riktigt god smak så kan det vara klokt att servera vinet varmt och att dekantera det.

Spansk Monastrell

I Spanien är Monastrell/Mourvèdre vinerna är fylliga och alkoholrika och de går ofta mot blåbär i sin smak. Om man blundar och försöker känna vad som finns där bakom frukten så kan man få förnimmelsen av parfym och apelsinskal. Dessutom så kan det finnas noter av grus. Det här är för det mesta vin med en ganska stor profil som man gärna sitter och funderar lite på. Men nu behöver du inte bli filosof för att dricka spansk Monastrell/Mourvèdre Det går lika bra att dricka det i normal takt till goda kötträtter.

Fransk Mourvèdre

I Frankrike vin gjorda på Monastrelle/Mourvedre så kan man få känslan av choklad och mocka. Här är det vanligt med inslag av torkade örter och vinet kan ofta beskrivas som lite köttigt. Det finns Monastrell/Mourvèdre viner från Frankrike med vilka det kan hända att man inte får så stort inslag av frukt vilket skiljer sig en hel del från de spanska varianterna.

Till maten

När man ska dricka fylliga viner som Monastrell/Mourvèdre så gäller det att äta mat som är tillräckligt kraftig för att kunna möta den höga tanninhalten. Dessutom så är det här vin som går fint ihop med vilt som hare och kanin. Om maten har kryddats med lavendel, rosmarin och timjan så kommer en fransk variant att gå fint ihop med den. För vegetarianer så kan detta vin fungera bra ihop med rätter som har linser och råris såväl som champinjoner.

Passar bra med: Det här är rödvin som passar fint med kötträtter som är lite tyngre och som kan vara rätt så kryddiga. Till biffen eller grytan så blir det utmärkt.

Odlas i: Spanien, Frankrike, Australien, USA

Viktiga distrikt: Alicante, Jumilla, Almansa, Bandol, Rhone, Kalifornien, Washington

Smak och doft: Inslag av blåbär, plommon, viol, svartpeppar och rök är vanligt förekommande. Hög tannin och medium syra är att förvänta.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.