https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Merlot

Druvan Merlot anses vara en av toppdruvorna i Bordeaux tillsammans med Cabernet Sauvignon. Den odlas över hela världen men dominerar i Saint-Emilion och Pomerol i Bordeaux. De bästa vinerna som anses vara av toppkvalitet tenderar att vara gjorda på två olika sätt, antingen sen skörd eller tidig skörd. Skillnaden är att vid sen skörd generar vinerna i en djup lila färg med mycket mogna mörka bär och plommon som kan uppfattas som lite syltiga. Alkoholen blir lite högre och vinerna är fylliga med mjuka silkeslena tanniner. Oftast lagras dessa viner på nya ekfat för att ge en lite rostad karaktär. Det här en en mer internationell stil medan en i stället tidigare skörd ger högre syra, lite lägre alkohol och medelfylliga viner. Aromerna är mer åt röda frukter, vegetala och gräsigare.

Druvan och vinernas karaktär
Merlot knoppar, blommar och mognar tidigt vilket gör druvan något känsligare för frost. Druvan är lättodlad och har en hög kvalitetspotential. Klimatet är en faktor som på olika sätt har en inverkan på hur vinerna blir. Det liknar den tidiga eller sena skörden.
Hett klimat: Mörka bär, mogna plommon och fruktkaka. Medium till låg syra. Fylliga och höga i alkohol och mjuka mogna tanniner.
Måttligt klimat, varmt men inte hett: Röda bär, medium syra, fyllighet och alkohol. något lägre tanniner.
Om vinerna fatlagras hittar vi vanilj, kaffe, rostade fat och en nötighet och med mognad/ålder utvecklas tobak, ceder, jordighet och vegetala dofter.

Var odlas Merlot
Druvan odlas en hel del i Italien, Södra Europa med Frankrike inräknat. Sydamerika och till liten del i Nya Zealand och Sydafrika.

Vad passar till
De lättare vinerna passar till pizza, pasta, sallader, grillade grönsaker och ljust kött som kyckling. De något fylligare passar till lamm och nötkött och de fylligare vinerna till rött kött, grytor och hårdostar.

 

Publicerat: 7 april, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.