https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Mencia

Menciadruvan är en blå druva som man kan producera viner av hög kvalitet med. Mencia växer i Spanien och Portugal på den Iberiska halvön. Om du tycker om aromatiska röda viner som Pinot Noir eller Gamay så är chansen god att du även kommer att gilla denna vinsort. Med Mencia druvor så kan man producera finare rödviner som erbjuder gott om arom och en smak som dröjer sig kvar på tungan på ett mycket behagligt sätt.

Mencia och Cabernet Franc

Man har länge associerat Mencia med Bierzo vinerna från nordvästra Spanien. De här vinerna var en gång rätt så lätta och lite stränga men så är det inte längre. Många har fått upp ögonen för dessa viner som tenderar att vara lite jordiga och med inslag av bär. Man trodde länge att Mencia med tjockt skal och druvor med blåaktig färg var besläktade med Cabernet Franc. Med DNA-test så har man kommit fram till att det inte är så. Istället så har man kunnat se att sorten är genetiskt identisk med Portugals Jaen. På grund av detta så är man inte helt säker på Mencias verkliga ursprung. Det ser ut som att det kan vara Bierzo som är ursprungsregion men det kunde lika gärna vara Dao i Portugal. Om detta tvistar de lärde och kanske får vi aldrig veta sanningen om Mencias vagga.

En druva för mer än enkla bordsviner

Rollen som ingrediens i bordsviner har förändrats sedan den kände spanske vinproducenten Alvaro Palacios fick upp ögonen för Mencia. Idag så kan man räkna med att Mencia viner erbjuder hög kvalitet med smakinslag av mörka frukter och även örtinslag som mynta och timjan. Att druvorna odlas på så pass hög höjd får också betydelse för smaken. Till detta kommer förbättrade tillverkningsmetoder som gör att man får fram fantastiska viner.

Det är inte helt enkelt att jobba med Mencia. Det här är en sort som inte ger så stora skördar och som kräver stort arbete med skydd mot botrytis och röta. Om man inte skördar i precis rätt tid så kan syran gå förlorad och då går även en viktig egenskap i vinet förlorad. Det här är alltså en druvsort som kräver precis planering och god kunskap om hur man ska skörda och producera på rätt sätt.

Man måste också tänka på att hålla syra och hög alkoholhalt under kontroll för att balansen i vinet inte ska rubbas. Man använder sig sparsamt av ek eftersom den kan ta över och förstöra vinets delikata smakprofil. Om du tillhör de som tycker att det är svårt med för mycket tannin så ska du veta att det finns Mencia viner med mjukare tanninprofil. Leta efter viner som har ek-lagrats och som kommer med toner av både socker och vanilj.

Passar bra med: Då det ska serveras kyckling eller anka så är det inte så dumt att dricka ett glas Mencia vin till detta.

Odlas i: Spanien, Portugal

Viktiga distrikt: Bierzo, Ribera Sacra, Valdeorras, Bao, Beira Interior, Lissabon

Smak och doft: Inslag av röda frukter och en hel del blomst är att förvänta. Du kan känna av granatäpple såväl som lakrits.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.