https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Melon de Bourgogne/Muscadet

Den gröna druvan Melon de Bourgogne är den mest planterade druvan i Loire Frankrike. Den har sitt ursprung från Bourgogne, som namnet pekar på, men det är i regionen Muscadet och Muscadet de Sèvre-et-Main som den är mest hyllad. Druvan kallas även Muscadet lokalt,  som inte ska blandas ihop med Muscat som är en helt annan druva. I USA har man konstaterat att det man trodde vara Pinot Blanc i själva verket är Melon de Bourgogne.

Druvan och vinernas karaktär
Druvan klarar kyla och frost väl. Den har även motståndskraft mot mjöldagg. Dessa är faktorer som gör att den är populär i det något kyligare klimatet i Loire. Vinerna lagras ofta sur-lie, vilket innebär att vinerna lagras på sin jästfällning. Denna lagring ger en jästig, brödig ton och vinerna kan upplevas kolsyrade. Citrus är aromer som vi hittar i vinerna som blir lätta och neutrala med en inte allt för hög syra.

Var odlas Melon de Bourgogne
Den odlas i Loire i Frankrike och i USA finns odlingar.

Vad passar till
Vinerna passar utmärkt till skaldjur och då ostron framförallt. De passar även med lättare fiskrätter med såser som är rik på syra.

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.