https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Melon de Bourgogne/Muscadet

Druvan Melon de Bourgogne är den mest odlade druvan i Loiredalen i Frankrike och har sitt ursprung i Bourgogne. Den kallas ofta för Muscadet vilket inte ska blandas ihop med Muscat eller Muscadine som är helt andra druvsorter.

En druvsort som klarar mycket

Melon de Bourgogne är en druvsort som tål kyla såväl som frost. Den lagras ofta med sur lie metoden. Tekniken går ut på att man låter vinet ligga kvar på jästfällningen under vintern. Till våren så buteljeras vinet och då har man fått en fylligare karaktär. Smaken kan påminna om jästigt bröd och så kan det vara så att vinet upplevs som en aning kolsyrat. Den här metoden gör också att man får en krämigare karaktär som passar bra ihop med inslagen av citrus och en viss sälta.

Bästa Muscadet

Man kan förstås har lite olika syn på vilka viner på Muscadet som är de bästa men många är eniga om att Muscadet Sèvre et Maine är ett av de allra bästa valen då man ska servera skaldjur och då särskilt ostron. Det här är ett lite krispigt och aningen salt vin som därmed passar fint ihop med saltigare ostron och andra läckerheter från havet.

Muscadet i USA

Melon de Bourgogne kom till USA någon gång på slutet av 1930-talet. Det var Georges de Latour som tog med sig druvsorten som sedan felaktigt kom att kallas för Pinot Blanc. Det finns flera vingårdar i Kalifornien som har producerat vin med Melon de Bourgogne.

I USA så odlas druvsorten även i Oregon och i Washington. Men man kan inte säga att det rör sig om någon större produktion. Kanske kan detta förändras i framtiden då druvsorten trots allt är så pass enkel att jobba med och gör sig så bra i blandningar.

Bästa vinet för skaldjursrätter

I Europa så har Muscadet länge varit kända som perfekta med skaldjur och fisk. Det finns rentav de som aldrig skulle drömma om att servera något annat vin med hummern och krabban. Muscadet är det som gäller då det står fisk eller ostron på bordet!

Passar bra med: Skaldjursrätter och fisk.

Odlas i: Frankrike, USA

Viktiga distrikt: Loire, Washington

Smak och doft: Smaken och doften är för det mesta neutral. Det kan förekomma inslag av citrus.

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.