https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Marsanne

Druvsorten Marsanne odlas bland annat i den norra delen av franska Rhône och det här är inte en helt enkel druva att handskas med. Den är mycket känslig för sjukdomar. Om det är för kallt så kommer druvan inte att mogna som den ska och syran blir hög. Men om det blir för varmt så blir det för hög sockerkoncenration istället. Vita viner från St. Joseph och Hermitage som görs på Marsanne är exempel på vin som får en nötig smak med längre lagring.

Även om Rhône ofta nämns som centrum för denna druvsort så kan det vara intressant att veta att några av världens allra äldsta vinrankor med Marsanne faktiskt kommer från Australien.

Man blandar ofta Marsanne med andra druvor
Det är förvisso vanligt att Marsanne ger en god struktur men det är inte sällan så att de saknar djup vad gäller smak och doft. Det är också därför som man traditionellt sett har blandat denna druvsort med mer aromatiska druvor som till exempel Roussanne och Viognier. Marsanne och Roussanne är parhästar i fler vitviner från Crozes-Hermitage och Saint Joseph såväl som i Saint- Péray.

Smakfulla viner

Unga Marsanne kan ha en gyllene färg med inslag av grönt. Man kan känna av mineraler såväl som melon och en viss sötma. Det är vanligast att man producerar torra viner. Det kommer också några vinsorter av detta slag från Valais i Schweiz som då är söta.

En druva som har vandrat ut i världen

Man kan finna Marsanne på flera håll i världen. Druvan kom till Australien under 1860-talet och planterades då i Victoria och i södra Australien. Vingården Tahbilk var en av de första att börja odla Marsanne i Australien, och de kan nu stoltsera med att producera ett av världens äldsta viner gjort på Marsanne. Detta vin görs på druvor som först planterades år 1927. Här kan vinerna lagras i upp till 15 år och kan få en färg som påminner om bärnsten och smak som påminner om nötter.

Marsanne-viner passar bra med lättsam mat

Man kan med glädje servera ett Marsanne  med maträtter som är lite lättare. Stekt fisk med mandlar går väl ihop med en lagrad Marsanne som påminner om nötter. Lax och Marsanne är en god kombination såväl som grönsaksrätter som stekt äggplanta och vita mjukostar.

Passar bra med: Skaldjur som hummer, krabba och räkor. Fungerar också mycket bra med ljusare kötträtter, kycklingsallad och krämiga rätter.

Odlas i: Frankrike, Australien, USA, Spanien, Schweiz

Viktiga distrikt: Rhône, Victoria

Smak och doft: Marsanne  ger viner med distinkt melon smak. De kan vara lite nötaktiga och har också inslag av mineraler.

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.