https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Malvasia

Malvasia är en mycket gammal familj av druvor som inkluderar flera olika varianter. Man kan tillverka vin i olika färg som är mousserande, torrt och sött. Det finns många olika namn på vinsorter som i själva verket är Malvasia. Det avslöjar hur flitigt denna druvsort faktiskt används. Den har spritt sig till många olika länder. Idag så kan man finna odlingar av Malvasia i Italien, Spanien, Portugal, Grekland och även i USA.

Ett grekiskt vin

Man tror att Malvasia har grekiskt ursprung. Druvsorten har funnits i Medelhavsområdet i minst 2000 år. Namnet kommer från en grekisk kuststad med namn Monemvasia. Här fanns en gång ett venetianskt fort och platsen var viktig för handel då staden var en del av det venetianska imperiet. Under Medeltiden så blev Malvasia viner så viktiga för venetianska handelsmän att de började kalla sina vinbutiker för malvasie. Det här kan ses som en tidig form av internationell marknadsföring!

Ett vin från öar

Det finns en stark koppling mellan Malvasia viner och öar. Man har odlat och producerat viner i detta område så länge. Malmsey är ett vin gjort på Malvasia som kommer från den portugisiska ön Madeira som ligger i norra Atlanten. Det här är ett vin med unik stil. Det är mycket mörkt och har en mogen och nötaktig smak.

I Portugal så finner man också varianter av Malvasia i Douro där man använder dem för att framställa vitt portvin. I norra Spanien så blandar man Malvasia med Viura i Rioja och Navarra. På grund av att Malvasia har låg aciditet så sker oxidationen mycket långsamt. Det ger både tyngd och textur till vit rioja.

En annan ö som man förknippar med Malvasia är Lipari som ligger på Siciliens nordöstra kust. Området som nu är känt som Malvasia delle Lipari DOC var en gång ett centrum för mycket stor produktion av söta Malvasia viner. Tyvärr så var Lipari en av de platser som drabbades värst av phylloxera och man har aldrig riktigt hämtat sig. Därmed så är det inte så lätt att få tag i de fräscha och aromatiska vinerna som regionen har blivit känd för.

Druvsorten är också viktig på Kanarieöarna och på de Egeiska öarna.

Ett viktigt vin i Italien

I Italien så odlar man Malvasia på många håll. Man har gett druvsorten många olika namn. Det är vanligt att man kombinerar med Trebbiano för att få fram bordsviner som är billiga och uppskattade av många. Friuli Venezia Giulia DOC från Collio och Isonzo anses vara de bästa typerna av torr Malvasia med fruktig och blommig karaktär. I södra Italien så använder man denna druvsort för att få fram Passito viner där man drar stor nytta av den naturligt höga sockerhalten och möjligheten att få riktigt hög alkoholhalt.
Några vanliga synonymer för Malvasia är Malmsey, Malvasier, Malvazia och Monemvasia.

Servera Malvasia vin med lätt mat

Malvasia-viner passar för det mesta fint med lättare maträtter. Med en waldorfsallad så fungerar vinet riktigt bra såväl som med andra maträtter som inkluderar både frukt och nötter.

Passar bra med: Mat som inkluderar frukt och nötter. Sallader med valnötter såväl som lättare fiskrätter går bra ihop med Malvasia viner.

Odlas i: Italien, Spanien, Portugal, Grekland, Kroatien, Slovenien, USA

Viktiga distrikt: Douro

Smak och doft: Smak och doft beror en hel del på hur man tillverkar vin med Malvasia. Det finns mörkare varianter med inslag av nöt såväl som lite lättare viner.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.