https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Malbec

Den som har druckit ett vin gjort på Malbec minns det antagligen som ett ganska mörkt och fylligt rödvin. Druvan var en gång väldigt populär i Bordeaux i Frankrike. Inte lika mycket idag men druvan är fortfarande ryggraden i ett vin från Cahors där det kallas för ”det svarta vinet”. Argentina har haft och har fortfarande stora framgångar med att odla och att göra vin på Malbec. Druvan har många andra namn men tack vare framgångarna i Argentina som då nämner druvan med namnet Malbec så går den under det namnet framförallt, i resten av världen också.

Ursprung och smak

Smaken på Malbec-viner påverkas av druvans ursprung. När vinet kommer från Argentina är det nästan sammetslent samtidigt som vinet får en mer mogen smak. Huvudinslagen består av björnbär, plommon och körsbär. Dessutom så kan man uppleva nyanser av mjölkchoklad, viol, läder, kakao. Och då lagring skett på ekfat så kan det ge en känsla av söt tobak. Malbec från Frankrike kan vara en helt annan sak. Då det kommer från Cahors så kan man få en känsla av läder och smakinslag av svarta vinbär och så en viss bitterhet, svart och djup i sin färg.

Spännande fakta om Malbec

Det finns en hel del att säga om Malbec, och en sak som är riktigt intressant är att man anser att flytten till Argentina räddade druvan. Detta med tanke på att man idag finner stora framgångsrika odlingar i Argentina.  Man skulle också kunna säga att det är Argentinas förtjänst att druvan nu tillhör en av de allra främsta i världen.

Passar bra med: Fågelrätter som kalkon såväl som med ostar som är lite smakfullare som till exempel blåmögelost.

Odlas i: Argentina, Frankrike, Chile, Australien, Nya Zealand, Sydafrika, Italien, Spanien

Viktiga distrikt: Cahors, Bordeaux, Loire, Mendoza

Smak och doft: Mörka fruktinslag och lite rökigt. I kyligare klimat så får man inslag av körsbär och hallon medan varmare klimat ger plommon och björnbär. Kan ha arominslag av kaffe, tobak och peppar.

 

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.