https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Macabeo/Viura

Tycker du om att dricka Cava? I det vinet ingår  Macabeo eller Viura som den också kallas. Druvan odlas i de flesta spanska regionerna men som mest i Castilla-la Mancha och Katalonien, där den ingår då i Cava som är ett mousserande vin som produceras utanför Barcelona i Spanien. Druvan spreds till Frankrikes Languedoc-Roussillon och var vid en tidpunkt väl etablerad även i Nordafrika där vinrankan trivs i heta klimat. Druvan används mest i blandningar för att få fram rätt balans och en riktigt god smak.

Macabeo används både för vitt och rött vin

Man använder ofta Macabeo för att tillverka unga vitviner med lägre syra. Dessutom så är detta en druvsort som man kan använda både för vita och för röda viner. Macabeo används i röda till ca 10%, där den får användas enligt lagstiftningen, för att ge lite liv i vinet.

Macabeo har många namn och det kan vara bra att veta att följande betyder denna druvsort: Blanca de Daroca, Forcalla, Gredelin. Lardot, Lloza, Macaban, Maccabeo, Makkobeo, Malvoise, Rossan, Subirat och Viura. Det är också viktigt att poängtera att en del av synonymerna för Macabeu faktiskt också är namn på andra druvsorter så det gäller verkligen att veta vad man pratar om eller vad som menas på vinflaskans etikett!

Passar bra med: Man kan gott dricka Macabeo som det är utan att äta något till. Dessutom så passar vinerna bra med fisk och skaldjur och andra lite lättare rätter.

Odlas i: Spanien, Frankrike

Viktiga distrikt: Rioja, Katalonien, Valencia, Languedoc-Roussillon

Smak och doft: Ett lätt och gulaktigt vin som är fruktigt och som har låg syra. Det ligger lätt på tungan och tycks om av de flesta.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.