https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Loureiro

I norra Portugal så odlas Loureiro och denna druvsort används för att tillverka det vita vinet Vinho Verde från Minho regionen. Druvorna är ljusa och finns också i Spanien i Galicien vilket är alldeles vid gränsen till Portugal. I Spanien så kallar man druvorna för Loureira och de används i vitvinerna från Rias Baixas. Dessa viner innehåller dessutom Albarino som man tror är en släkting till Loureiro.

Loureiro – En unik arom

Namnet har med doften att göra. Druvorna har en alldeles specifik doft och den beskrivs som laurel. Det finns en blomma med samma namn, laurel, och det är den som man menar då man säger att namnet beskriver doften. Man kan känna doften av apelsin och akaciablomst. Precis hur det kommer att dofta beror lite på var druvan har odlats och givetvis också på hur vinet har framställts. Som endruvsvin blir vinet aromatiskt, fruktig med en lite lägre syra och alkoholhalt.

Vad ska man äta till vinet?

När en maträtt har tillretts i vitt vin så är det inte så dumt att servera med Loureiro. Skaldjur går bra ihop med detta vin och så även maträtter som inkluderar tomat. Vegetarianer kan välja Loureiro till måltider som inkluderar linser.

Passar bra med: Det här är ett bra val till fisk och skaldjur. Passa särskilt bra till rätter som man tillreder med vitt vin.

Odlas i: Portugal, Spanien

Viktiga distrikt: Minho, Galicien, Rias Baixas

Smak och doft: Här får vi utmärkt aciditet, akacia och apelsin, det känns friskt och lite exotiskt.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.