https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Koshu

Slut ögonen och dröm dig bort till Fujibergets sluttningar. Här finns det vingårdar som producerar vin från den mest kända japanska druvan Koshu. Druvan har en lite mörkare färg som går mer mot rosa men det är vita viner som görs, och då stilla vin, mousserande, söta och ekfatslagrade.

Hur smakar ett japanskt vin?

Bara det att dricka ett japanskt vin kan kännas som något exotiskt. Koshu ger viner som har inslag av japansk citrus. Om du inte har smakat på citrusfrukter från Japan så kanske du mest uppfattar detta som vanliga citrusfrukter. Vinet kan beskrivas som lite krispigt och mycket friskt. Färgen är blek och den milda smaken gör att man gärna dricker Koshu med maträtter som inte är så kryddiga.

Om det ska serveras japansk mat eller asiatiska rätter så blir det en fin effekt att servera med en flaska Koshu. Men vinet går också bra ihop med fisk, skaldjur och så sallader.

Japanerna har druckit Koshu länge

Trots att det verkligen inte rör sig om ett nytt vin så har det tagit tid för folk utanför Japan att upptäcka Koshu. Men det finns faktiskt vinprovare som menar att det här är ett vin att ta på allvar. Inte minst för att det är en så perfekt kombination med japansk mat och det är trots allt rätt så populär i storstäder runtom i världen. Det kan mycket väl bli så att Koshu kommer att bli det första asiatiska vinet som får ett gott rykte världen om. Det är ett bevis på att även Japan kan leverera vin.

Något som kan påverka vinets framtid är att allt fler vinodlare i Japan har lärt sig bättre teknik för att producera viner som blir riktigt bra. Tidigare så blev vinet ofta alldeles för sött men så ser det inte ut idag. Vinet hälls på flaska på våren och säljs snabbt för att konsumeras ungt och fräscht. Enkelheten är ett faktum och så även den goda smaken.

Passar bra med: Rätter som är lätta och som inte har så stora inslag av kryddor går fint ihop med Koshu, samt sushi och sashimi.

Odlas i: Japan

Viktiga distrikt: Fujiberget, Yamanashi

Smak och doft: Det här är ett delikat vin som påminner om japansk citrus. Det finns även inslag av mineraler och vinet upplevs som rent och krispigt.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.