https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Kékfrankos

Kékfrankos är det ungerska namnet på druvan som också är känd som Blaufränkisch i Österrike. Med Kékfrankos så kan man få djupa och smakfulla viner. Det är inte ovanligt med kryddiga inslag såväl som blåbär. Druvsorten odlas i södra Ungern där man också producerar några av de allra bästa vinerna. Druvans färg är svart och man tror att det gjordes vin på den redan under Medeltiden. Den höll sig kvar i Ungern och Österrike där den fortsätter odlas och används för goda viner.

Varför är inte Kékfrankos en världssuccé?

Man kan undra varför en druvsort som ger så fina viner inte är mer populär. En del tror att det beror på namnet. Oavsett om man väljer det ungerska namnet eller det som används i Österrike så är det inte så enkelt att uttala. Det är knappast ett namn som man väljer först då man vill beställa vin på restaurangen eller i butiken. Traditionellt sett så har vinet serverats med maträtter från Österrike och Ungern men faktum är att det går bra med andra typer av mat också. Det går till exempel mycket bra att servera lite Kékfrankos tillsammans med en hamburgare!

Idag så odlas Kékfrankos fortsatt i Ungern och Österrike. Dessutom så har den importerats till USA där den odlas i Washington såväl som i Idaho, Colorado och Kalifornien. Dessutom så kan man hitta odlingar i Japan och Australien så den har gett sig ut på utflykt och lyckats väl med att etablera sig runt om i världen.

Passar bra med: Det här är en vinsort som passar utmärkt med kötträtter. Det fungerar till exempel mycket bra med hamburgare.

Odlas i: Ungern, Österrike, USA, Japan, Australien, Tyskland

Viktiga distrikt: Villány, Szekszárd, Washington, Kalifornien, Stuttgart

Smak och doft: Inslag av blåbär i kombination med anis och svartpeppar är mycket vanligt förekommande i Kékfrankos viner.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.