https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Kékfrankos

Från Ungern kommer en blå druva som heter Kéfrankos men i Österrike odlas den i större utsträckning under namnet Blaufränkisch. Det är idag en av Österrikes mest planterade blå druvor.

Druvan och vinernas karaktär
Den behöver värme och ger stora skördar som man helst håller nere. Genom att begränsa skördeuttaget undviker man att vinerna blir tunna och gräsiga. Druvan knoppar tidigt och mognar sent och trivs alltså i varma klimat. Den är motståndskraftig mot sjukdomar förutom att den är lite känslig mot vårfrost. Bra syra och tanniner med en djup färg och många ekfatslagrar vinerna från druvan. Vinerna blir livliga, fruktiga med bra syra och tanniner. Aromer som körsbär, blåbär, björnbär och röda vinbär är vanliga och med lagring lite peppar, lakrits och ektoner.

Var odlas Kéfrankos/Blaufränkisch
Den odlas i Österrike, Ungern och Tyskland. Finns även odlingar i Tjeckien, Italien, USA och Frankrike. I Tyskland och i USA kallas den Lemberger.

Vad passar till
Kötträtter passar till vinerna, fläsk, lamm eller nötgrytor. Och gärna hamburgare med tillbehör passar till.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.