https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Grüner veltliner

Fram tills slutet av 1990-talet så var det inte så många som hade hört om Grüner Veltliner. Men detta har förändrats och idag så är det svårt att hitta en seriös restaurang i städer som Hong Kong, Paris och New York som inte har åtminstone en vinvariant gjord på Grüner veltliner-druvor. Det här är Österrikes signaturvin och det odlas även i närliggande Tjeckien såväl som i Ungern och Slovakien. Druvsorten tycks bara bli alltmer populär så det är troligt att fler områden kommer att börja odla druvan i större skala.

Österrikes viktigaste druvsort

Grüner Veltliner är Österrikes viktigaste druva och den växer rikligt. Detta särskilt då jorden har en bra fuktnivå. Druvan används för en rad olika viner. Kvaliteten påverkas mycket av området som druvan odlas i såväl som produktionsteknik.

Ett bra val till lätta rätter

Precis som så många andra lättsamma vitviner så är Grüner Veltliner ett utmärkt val till lättare mat. Ska man servera fisk eller skaldjur så kan ett friskt Grüner Veltliner verkligen fungera bra. Man kan servera det lätt kylt men det är viktigt att vara försiktig med att inte kyla ner det för mycket då det kan leda till att man missar spännande arominslag. Det här är ett vin som är lätt att tycka om.

Passar bra med: Rätter som är av lättare slag som fisk, skaldjur och kyckling. Kan också matcha sallader och grönsaksrätter finfint.

Odlas i: Österrike, Slovakien, Tjeckien, Ungern

Viktiga distrikt: Niederösterreich, Burgenland, Moravian Slovakien, Tjeckien, Sopron

Smak och doft: Smakar för det mesta lätt och friskt och kan ha fruktiga aromer av grapefrukt och päron såväl som inslag av vitpeppar.

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.