https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Grenache

Grenache eller Garnacha, beroende på var i världen den växer, står bakom några av världens allra bästa viner. Den odlas framförallt i Frankrike och Spanien men också i Italien och USA. Det kan vara bra att vara medveten om att ursprungslandet kan påverka smaken rätt så ordentligt.

Hur smakar Grenache-viner?

Om man ska tala om Grenache-vinerna rent generellt så är det ofta doft och smak från plommon, björnbär, choklad, viol och örter. Färg och intensitet samt fylligheten upplevs olika beroende på växplats i världen.

Garnacha som druvan heter i Spanien

För att nämna några regioner där druvan odlas så är det i de hetare delarna, där druvan får en lång mognadssäsong, som den trivs bäst. Östra Rioja, Navarra, Penedès, La Mancha och Priorat. Druvorna mognar som sagt sent och får en hög sockerkoncentration och det är inte ovanligt att vinet når alkoholhalter på över 15 % tack vare sockret. Vinerna blir fylliga, smakrika med mycket tanniner och har stor lagringspotential. Druvan i Spanien har på senare tid upplevt ett litet lyft tack vare framgången för vinerna från området Priorat.  Färgen på druvans skal är djupt röd och druvan används också för att göra Rosados i Spanien.

Grenache i Frankrike

Druvan odlas i hela Frankrike i stor utsträckning men är kanske mest känd för odlingarna i södra Rhônedalen och då framförallt i området Chàteauneuf-du-Pape. Vinerna är här lite ljusare i färg om man jämför med Spanien men minst lika fylliga och fruktigt smakrika och vinerna kan lagras i decennier. Grenache används ofta för att blandas med andra druvor och även i Frankrike görs Rosévin på denna druva.  I Languedoc-Roussillon närmare bestämt i Banyuls görs söta viner på druvan som passar utmärkt till choklad och bakelser.

Grenache i övriga världen

USA har en del odlingar av druvan ofta i blandningar med andra druvor. I Australien var den vid en tidpunkt den mest odlade druvan men sedan slutet av 1960-talet har andra druvor intagit den platsen. På Sardinien odlas den i ganska stor utsträckning för rött vin och dessertvin. Den går dock under namnet Cannonau på Sardinien.

Passar bra med: Maträtter som är kryddiga. Fungerar bra med kötträtter såväl som med grönsaker och bidrar till att kryddan i maten mildras. Till pizza, hårdostar, nöt och lammkött, grillen. De sötare till desserter, choklad och grönmögelostar.

Odlas i: Frankrike, Spanien, Italien, USA, Australien

Viktiga distrikt: Rhône, Châteauneuf-du-Pape, Priorat, Calatayud, Sardinien, Sicilien, Calabria, Kalifornien, Washington

Smak och doft: Vinerna har inslag av plommon, körsbär, jordgubbar, björnbär, viol, lakrits, choklad, tobak, örter, kokos och vanilj.

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.