https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Grenache

Druvan Grenache eller Garnacha som den heter i Spanien är en blå druva och används för att göra röda viner i stora delar av världen. Den används även mycket i produktionen av roséviner runtom i världen samt till ett rött sött vin från Banyuls i Frankrike. I Australien producerar man ett fortifierat vin på druvan. Druvan är väldigt mångsidig och lättodlad vilket kan vara anledning till att det är en av de mest odlade druvorna i världen.

Druvan och vinets karaktär
Druvan tycker om heta och torra klimat, och den är väldigt vigorös. Druvan är motståndskraftig mot torka och hårda vindar, den har ett tunt skal, knoppar tidigt och mognar sent. Syra och tanniner varierar beroende på var den växt, även färgen på vinerna varierar. Ålder på vinrankan, skördeuttag och om rankan konstbevattnas är variabler som påverkar koncentrationen i druvan och därmed vinerna som blir medelfylliga till fylliga med en mogen fruktighet. Björnbär, blåbär, plommon och jordgubbar är vanliga aromer. Med fatlagring finns lakrits, örter, ek och fattoner. Tack vare värmen i de heta klimaten blir vinerna höga i alkohol. Vinerna som produceras från druvor från gamla rankor är oftast fylliga med mycket tanniner och färg och kan lagras länge.

Var odlas Grenache
Druvan odlas mycket i Frankrike, i Rhonedalen framförallt. Från Châteauneuf-du-Pape kommer några av världens högst rankade viner producerade från Grenache.
I Priorat i Spanien finns en hel del odlingar på gamla rankor. Även i Australien, USA, Sardinien, Sydafrika och Kroatien odlas druvan.

Vad passar till
De röda vinerna passar till allt! Lammköttbullar, söndagssteken, lammkött, nötkött grillat om man vill.
Rosévinerna passar till fisk och skaldjur och grillade grönsaker
De söta vinerna från Banyuls passar bra till bakade desserter, kladdkaka och choklad. Passar även bra till hårdostar med lite marmelad.

 

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.