https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Godello

Det är så spännande med druvsorter som nästan försvinner för att sedan komma tillbaka. Det här är precis vad som har hänt med Godello. Det här är en spansk druvsort som i mitten av 1900-talet i stort sett hade försvunnit. Men en mindre grupp med odlare och vinproducenter tog tag i druvan och fick fart på den igen. Tack vare deras insatser så är viner gjorda på återigen högst aktuella.

Idag så finner man Godello i nordvästra Spanien såväl som i norra Portugal. Med denna druvsort så kan man få mycket fina vitviner. Störst framgång har man haft i Valdeorras regionen och det är också därför som odlingarna där blir större.

Godello är en neutral druva

Man skulle kunna likna Godello vid Chardonnay på så vis att de båda är rätt så neutrala. Det här är något som gör det lättare för vinmakaren att påverka vinets smak. Vinerna som görs på denna druva är ofta lättsamma och de har en frisk smak. Smaken kommer att påverkas av lagringen som ibland sker i ståltank vilket ger större fräschör och ibland på fat med malolaktisk jäsning vilket leder till ett fylligare vin.

När Godello vinifieras i kyligare temperaturer på ett återhållsamt sätt så kan man få fram viner med inslag av persika vilket påminner en del om Albarinho. Dessa viner kan få höga alkoholhalter på upp till omkring 13 %. Det går alltså att göra en hel del med druvan så den är av största intresse för den som intresserar sig för vitviner.

Drick vinet med lätta rätter

Vad ska man äta till detta vin? Det torde vara uppenbart att ett så lättsamt vin passar utmärkt med fisk och skaldjur. När det ska vara lyxigt med hummer så kan viner från Godello bli ett riktigt intressant val. Men även grönsaker passar fint ihop med dessa viner. Man kan servera det till en sallad och till enklare kycklingrätter. Som med alla vitviner så går det bra att servera kylt men inte alltför kallt då man förlorar en del av smakintrycken.

Passar bra med: Fiskrätter och skaldjur såväl som med somriga sallader.

Odlas i: Spanien, Portugal

Viktiga distrikt: Valdeorras, Ribeira Sacra, Bierzo, Monterrei

Smak och doft: Smakrikt och sköna inslag av citrus och blomst är vanligt förekommande från vinerna.

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.