https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Glera

Glera hette tidigare Prosecco men 2009 ändrades namnet till Glera. Druvan är så nära förknippad med ett mousserande vin att druvans namn ändrades för att området där vinet produceras är sedan dess områdesskyddat. Vilket betyder att andra länder eller områden inte får använda namnet Prosecco på deras viner.

Ett mycket populärt vin

Förvirringen omkring namnet till trots så är detta ett mycket populärt vin som till och med har gått om Champagne i globala försäljningssiffror. En del av populariteten har med det attraktiva priset att göra. Man får riktigt bra vin till omkring hälften av kostnaden för Champagne. Samtidigt så försvinner inte elegansen. Kanske kan det också vara så att kända kockar som Jamie Oliver har haft ett finger med i spelet då de har använt sig av vinet.

En anledning till att Glera viner inte blir så dyra är produktionstekniken som används. Man använder sig av en metod som heter tankmetoden, att den andra jäsningen sker i en tank istället för i flaskan. Även om man inte får samma komplexitet på bubblorna som med Champagne så rör det sig om mycket attraktivt bubbel.

Både stilla och bubbligt vin

När Glera tillverkas i Italien så kommer det antingen att vara småbubbligt eller fullt bubblande. Det finns även stilla vin från denna vinsort men de produceras inte i lika stor skala som de som bubblar.

Passar bra med: Precis som det är för att fira eller till lättare maträtter. Man kan lätt dricka detta vin till efterrätten med söt frukt, gärna på sommaren.

Odlas i: Italien, Slovenien, Australien

Viktiga distrikt: Veneto, Friuli, King Valley

Smak och doft: Blommig och lättsam. Ofta inslag av päron, melon och lime.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.