https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Glera

Glera är en italiensk druva som används nästan uteslutande i mousserande viner. Druvan hette tidigare Prosecco men 2009 valde man att byta namn på druvan till Glera. Anledningen var att vid den tiden hade proseccoviner blivit väldigt populära i världen och flera andra länder  producerade prosecco och hängde på vinets popularitet. För att skydda ursprunget av vinet till området i Italien, valde man att byta namn och för att lättare skilja på vinet och druvan.

drvan och vinets karaktär
Druvan växer gärna i ett varmare klimat på en bördig jord. Druvan mognar sent på säsongen och är väldigt produktiv. Hög syra och ganska neutral smak gör att det blir idealiskt för produktion av mousserande viner. Päron och persikor är de fruktiga aromerna som man gärna vill bibehålla i vinerna och i eftersmaken finns ibland grapefrukt. Vinerna blir inte så fylliga och inte heller höga i alkohol. Det finns flera kloner av Glera som skiljer sig något i karaktär och i produktivitet.

Var odlas Glera
Framförallt i Veneto och Friuli i Italien där det produceras mousserande viner. Små odlingar går också att hitta i Slovenien, som dessutom gränsar till Friuli, och i Australien.

Vad passar till
De torrare passar bra som mingelvin och aperitif.
Med något mer sötma i vinerna passar de till lättare rätter som sallader. Apelsin och fänkålssallad. I synnerhet apelsin i maten går alldeles utmärkt. Plockmat som charkuterier och ostar.
Om vinerna är åt det sötare hållet passar de till frukt och glassdesserter.

 

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.