https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Gewürztraminer

Namnet är kanske inte helt enkelt att uttala men desto lättare att känna igen på doft och färg. Det här är ett vin med hög alkoholhalt, låg syra, lite rosa färg på druvan och framträdande parfymerad doft. Första doftintrycket är starkt från litchifrukt och en doft som kan uppfattas lite som söt ros. Ett vin gjort på Gewürztraminer av hög kvalitet så får man minst sagt en spännande smakupplevelse och vinet förtjänar lite extra uppmärksamhet.

Gewürztraminer är egentligen inte så söt

Gewürstraminer är inte den lättaste druvan att odla och vill helst växa i kallare klimat. Man förknippar ofta denna druva med söta viner och det är många gånger doften av frukt som gör att man får upplevelsen av söt smak. På grund av de starka doftinslagen och hög alkoholhalt i kombination med låg syra så uppleves kanske vinet som sötare än vad det faktiskt är.

Passar bra med exotiska rätter

När du serverar maträtter som är lite exotiska och som kommer med kryddinslag som kummin, koriander och curry så passar Gewürztraminer väldigt bra. Maträtter från länder i Mellanöstern såväl som från Indien gör sig väl tillsammans med denna druvsort. Vinet kan också njutas med tilltugg som nötter och torkade frukter. Doftinslagen av ingefära och frukt förstärker smaken av dessa då de finns med i maten.

Passar bra med: Rätter med anka, kyckling såväl som med skaldjur. Asiatiska rätter och ostar med mycket smak.

Odlas i: Frankrike, Tyskland, Österrike, Östra Europa.

Viktiga distrikt: Alsace

Smak och doft: Kan ha smak av grapefrukt, litchi och ananas, upplevs oftare som sötare än vad vinet egentligen är. Doftinslag av honung, ros och kanel är vanligt förekommande i Gewürztraminer.

 

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.