https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Garganega

Garganega är en druva som ingår i flera olika vita viner från Italien. Druvan är produktiv och utgör 70%-100%  i ett Soave. För ett Soave Classico hålls skördeuttaget lågt och man låter druvan mogna helt, vilket ger delikata viner med toner av citrus och nötter . Det har visats att Garganega är identisk med Grecanio Dorato som odlas mycket på Sicilien.

Garganega för torra och söta viner

Garganega är kanske mest känd för torra viner, men faktum är att den också är ett bra val för söta viner. Dessa får man med druvorna som man skördar sent. Både Gambellara och Soave producerar den här typen av söta viner som då går under namnet Recioto. Dessa viner är kända för att ha härliga och söta doftinslag av honung och söta kryddor.

En druva som klarar det mesta

I nordöstra Italiens Veneto-region så är Garganega en mycket populär druva. Druvan ger stora skördar om man vill men ger mer delikata viner om skördeuttaget hålls nere. Druvan har naturligt en hög syra och erbjuder en intressant samling av dofter som kan beskrivas som rena rama parfymen. Man skulle kunna säga att Garganega lyckas uppnå en perfekt balans mellan kvantitet och kvalitet.

En anrik druvsort

Garganega är en av de allra äldsta sorterna i Italien. Så långt tillbaka att det från druvan har utvecklats myriader av kloner och olika variationer av druvan att den ses som en föregångare till flera andra inhemska druvor. I norra Italien så har man njutit av Soaves viner sedan 500-talet, kanske ännu längre.

Ett bra val då det ska serveras skaldjur

Matcha gärna viner gjorda på Garganega med allt som kommer från havet. Men ett tips är att servera det till sådant som har tillretts i vitt vin som till exempel musslor. Vinet passar också bra då man har kryddat med vitlök och gröna inslag som persilja. En tomatsoppa till en Soave Classico som exempel. Med getost så fungerar detta vin alldeles utmärkt och även med maträtter som inkluderar sötare frukter som mango.

Passar bra med: Fisk och skaldjur såväl som med getost och rätter som har fruktiga inslag. Det söta vinet till desserter och grönmögelostar.

Odlas i: Italien, Australien

Viktiga distrikt: Soave, Friuli, Umbria

Smak och doft: Det finns torra varianter såväl som lite sötare viner med Garganega. Doftinslag kan vara tropiska frukter, honung, söta kryddor och citronskal.

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.