https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Gamay

Gamay är druvan som används för att göra ett Beaujolais. Beaujolais är en fransk region som ligger i södra Bourgogne och det är här som man odlar Gamay mest och syftet med vinet var länge att det skulle produceras fort för att också drickas fort. Beaujolais Nouveau är ett exempel på detta, ett vin gjort på Gamay som släpps 3:e torsdagen i november varje år.

Det är vanligt förekommande att man blandar Gamay och Pinot Noir. Blandningen kallas för dôle i Schweiz och för passetoutgrains i Bourgogne. Då druvorna har en liknande karaktär så ger de mycket bra viner även i kombination med varandra.

Gamay blommar, knoppar och mognar tidigt vilket betyder att den kan odlas i kyligare regioner som Loire. Vinrankan överproducerar dock lätt och är känslig för frost. Den är tunn i sitt skal och vinerna blir lätta och tunna med lite färg.

Fruktigt och lättsamt

Man får lättsamma viner med Gamay-druvorna. De har ofta en fruktig röd smak som kan fungera fint med många olika maträtter. Ställer man fram ostbrickan med många olika sorters ostar kan man välja ett vin på Gamay. Annars så kan det rekommenderas att servera vinet till ljusa kötträtter och mat som är lite lättarare. Under sommaren så kan det verkligen kännas rätt med detta röda vin till picknicken. Kyl gärna vinet till ca 14° C.

Vill man ha denna söta och lättsamma smak så är Beajolais Noveau ett bra val. Denna vinsort har kolsyrejästs snabbt och får därmed den mjuka och lite bäriga karaktären. Vinet behöver inte lagras då det är som bäst då det är ungt. Vill man ha ett lite fylligare vin så kan man testa viner från Beaujolais Cru som Moulin à Vent som har mer krydda och som kan bli bättre av lagring.

Passar bra med: Man kan gärna dricka viner gjorda på Gamay till sallader och så passar de bra till ost. Lättare kötträtter passar också fint med detta vin.

Odlas i: Frankrike, Tyskland, Schweiz

Viktiga distrikt: Beaujolais, Mâconnaise, Anjou-Samur°

Smak och doft: Syrliga inslag av körsbär och hallon såväl som lite skumbanan.

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.