https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Furmint

Furmint är en grön druva som kanske förknippas mest med Ungern och Tokaj. Den har odlats där sedan senare delen 1500-talet. Druvan angrips lätt av ädelröta men behåller ändå en hög syra. Det produceras både torra och söta viner från druvan, där de söta vinerna är väldigt lagringsdugliga.

Druvan och vinernas karaktär
Druvan har ett tjockt skal och den knoppar tidigt men mognaden saktar ner i slutet av mognadssäsongen. Detta innebär att de druvor som blivit angripna av ädleröta skördas så sent som i november vissa år. Vinerna får en hög alkoholhalt och hög syra. Dofter av citrus, krusbär, örter och päron i de torra vinerna och de som är söta hittar vi mer aprikoser, mandelmassa, honung, mogen ananas och hjortron.

Var odlas Furmint
I Ungern i Tokaj framförallt och odlingar finns i Slovenien, Kroatien, Österrike, Sydafrika.

Vad passar till
De torra vinerna passar till fisk och skaldjur med feta och syrarika såser. De söta vinerna passar till grönmögelost, gåsleverpaté och till söta desserter gärna med hjortron till.

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.