https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Furmint

Om man ska servera en ungersk fruktkaka så kommer ett ungerskt Tokaji Aszú att passa mycket bra till efterrätten. Det här är en druvsort med hög syra vilket gör att det får lång hållbarhet plus hög sockerhalt och rik på smak. Faktum är att blandningar med druvor som Hárslevelü och Muscat Bland a Petits Grains ger viner som kan anses tillhöra de mest komplexa som finns i världen.

Furmint har en spännande historia

Redan under mitten av 1800-talet så var söta Tokaji Aszú gjorda på Furmint mycket populära i imperiet Österrike och Ungern. Druvan har odlats i området sedan 1500-talet. Och druvsorten finns fortfarande i länderna som ingick i imperiet som Ungern, Österrike, Slovakien och Slovenien. Men man vet inte helt säkert var druvsorten först uppstod. Det finns flera olika berättelser omkring hur Furmint kom till Ungern. En del menar att det var missionärer som tog den med sig medan andra säger att det var soldater eller kungar.

Förutom i Tokaj så odlar man druvsorten i Somloregionen som ligger i nordvästra Ungern. Här tar man fram torra viner. Dessa har en lite rökig karaktär med doftinslag av citrusfrukter och päron. De sötare sorterna kan ha doftinslag av socker och kryddor och har ofta smakinslag av aprikos såväl som av marsipan.

Passar bra med: Välj en torr variant för fiskrätter och en sötare version för efterrätten eller ostbrickan.

Odlas i: Ungern, liten del i Centraleuropa, Sydafrika.

Viktiga distrikt: Tokaj, Somló

Smak och doft: De torra Furmint-vinerna kan ha inslag av citrus såväl som frukt. Söta varianter kan smaka fruktigt och även ha inslag av svart te. Aromerna kan vara lätt fruktiga och söt Furmint kan påminna om honung och även kryddor som saffran.

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.