https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Falanghina

Falanghina är en grön druva fån antikens Italien. Man tror att den var basen för det vin som kallas Falernum. Falernum var det mest kända och prestigfyllda vinet under det Romerska riket och fanns i två stilar. Dels ett vin som var torrt och ett vin som var något sötare. Det var normalt att Falernum lagrades länge och fick en mörk bärnstensfärg som kom från att vinet oxiderade.

Druvan och vinernas karaktär
Druvan har ett gult skal som är täckt av ett skyddande vax. Druvan mår bra i en vulkanjord och i ett medelhavsklimat. Aromer som päron och äpplen är typiska samt citrusblommor och granbarr. Vinerna har ibland en bitter apelsinton och en kryddighet i smaken. Falanghina används mycket i blandningar och som passito viner som innebär att druvorna är torkade och dofter och smakerna är i stället russin, aprikoser, nötter, honung och apelsinmarmelad.

Var odlas Falanghina
I Kampanien i Italien samt i liten skala i Apulien och Abruzzo.

Vad passar till
Pizza bianco med olika ostar, vegetarisk mat, grillade grönsaker och kycklingrätter. De sötare vinerna, passito, passar till grönmögelostar och till desserter med frukt och bär.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.