https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Dolcetto

Dolcetto är en blå druva som vi framförallt hittar i Italien, i Piedmonte. Skulle vi översätta Dolcetto till svenska så skulle det betyda ”den lilla söta”. Vinerna är dock inte söta utan det syftar förmodligen på att vinerna på Dolcetto inte är lika tanninrika och sträva som vinerna på exempelvis druvan Barbera. De flesta viner som är gjorda på druvan Dolcetto är gjorda för att drickas unga men det finns några enstaka viner som håller bra upp till 5-6 år, några kanske ännu längre. De viner som klarar längre lagring skiljer sig också åt från de lättare och prisvänligare vinerna på Dolcetto.

Druvan och vinernas karaktär: Dolcetto mognar tidigt på säsongen. Upp till 4 veckor tidigare än Nebbiolo i Piedmonte vilket innebär att innan andra druvor har mognat i området har man redan hunnit producera viner på Dolcetto och även lanserat dessa på marknaden.

Den är lättodlad och du hittar den växande i lägen i vingården som inte är lika attraktiva för att odla andra druvor. Vinerna blir druviga med låg syra, mycket färg, medelfylliga och låg i tanniner med smaker och dofter från körsbär, blåbär, lakrits och nötter. Om vinerna fatlagrats hittar vi ibland nejlika, muskot och mognare bär och frukt som syltade plommon.

Även om druvan är lätt att odla så är den desto svårare i vinifieringen. Druvan har ganska mycket tanniner men det är inte alltid man eftersöker det i dessa viner utan målet är ofta att vinerna ska vara mjuka och lätta. Ett sätt att få vinerna sammetslena och inte så sträva är genomföra en kortare jäsning. Skalet är även så packat med antocyaniner (färg från druvan) att även om vinerna jäser under kortare tid så blir vinerna mörka i färg.

Var odlas Dolcetto: Druvan odlas mest i Italien och då specifikt i Piedmonte. Tack vare intresse för det italienska köket så kan vi hitta den i några andra länder också som USA, Australien och Nya Zeeland.

Vad passar vinerna till: Vinerna passar till den italienska maten, charkuterier, ostar, risotto, pastarätter, kyckling. Är vinet något lagrat passar det till mat med mer struktur, lamm, nötkött och grillat.

 

Publicerat: 1 juni, 2021
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.