https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Corvina

Corvina eller Corvina Veronese, drottningen av druvor i Valpolicella och Bardolino, områden som ligger i Venetien i nordöstra Italien. Druvan odlas nästan bara i detta område. Corvina är också en av de viktigaste druvorna för produktionen av Amarone och Recioto, vin som görs på enbart torkade druvor (passito). Vid högre högre skördeuttag blir vinerna inte lika fylliga som vid lågt skördeuttag men karakteristiskt är fruktigheten med en tvist av körsbär i eftersmak. De viner som Corvina är grunden för, Valpolicella och Bardolino, blir viner som är mjuka och lite lättare viner.

Viner på torkade Corvina

Corvina blandas med andra druvor också men de mer kvalitetsmedvetna producenterna ser till att mängden Corvina är störst. En del gör faktiskt med bara Corvina, men i ett Amarone eller Reciotovin är andelen Corvina störst. Vid produktionen av dessa viner sker skörden lite tidigare för att sedan få ligga och torka i hela klasar i 3-4 månader i speciella ”Frutaio”. Metoden kallas Appassimento och för dessa viner så ska alla druvor vara torkade, passito, annars kan en del andra viner innehålla en del torkade druvor eller delvis torkade druvor. Förvirrande?

Passar bra med: Kycklingrätter och lättare soppor som till exempel svampsoppa passar de lättare viner till. När det gäller de lite tyngre, fylligare Amarone behövs lite mer struktur på maten som nöt eller lamm. Det sötare Recioto till desserter och ostar.

Odlas i: Italien, Australien, Argentina

Viktiga distrikt: Valpolicella, Bardolino

Smak och doft: Viner med Corvina har ofta en lite sur körsbärssmak och doftar av körsbär, jordgubbar och nötter.

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.