https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Colombard

Denna druvsort används i första hand för att producera cognac och för att blandas med andra druvor. Colombard har en ganska hög syra vilket gör den till ett bra val som bas för kommersiella lite sötare viner. Druvsorten var länge mycket populär i Kalifornien, men problem med bladmögel och en tendens att ruttna har minskat på populariteten.

De bästa Colombardvinerna

Idag så produceras de allra bästa vinerna på Colombard i sydvästra Frankrike. Frankrike är ursprungslandet då Colombard är en korsning mellan Chenin Blanc och Gouais Blanc som finns i centrala och västra Frankrike. Men även i Sydafrika så har denna druva trivts bra och den har haft betydelse mest för brandyindustrin och nu för lite sötare vita billigare viner.

Vin och cognac

Colombard används inte bara för vitviner. Man tillverkar också Cognac med denna druvsort. Det finns de som säger att det här aldrig kommer att bli en druvsort som spelar i första division. Istället så rör det sig om en druva som ofta får ingå i billigare viner som säljs på låda och som kanske inte direkt dyker upp på vinprovningen. I och med att druvan inte har en unik karaktär så är den tacksam att använda i blandningar.

Passar bra med: Det här är vin som är lätt i sin karaktär och som kan passa precis som det är eller med lättare fiskrätter och sallader.

Odlas i: Frankrike, Sydafrika, USA

Viktiga distrikt: Gascony, Gers, Kalifornien

Smak och doft: Colombardviner kan ha aromer som påminner som lime, nektarin och persika. Dessutom så är det inte ovanligt med inslag av grapefrukt och det rör sig för det mesta om en fruktig och söt smak.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.