
Colombard är nog den mest använda gröna druvan som ingår i blandningar. Druvan är ganska anonym i sin karaktär vilket gör att den är bra i blandningar med andra druvor. Den är trots det en av Frankrikes mest planterade druva. Den ingår nämligen som en av druvorna i produktionen av cognac och brandy som är ett destillat på ett vitt vin.
Druvan och vinernas karaktär
Druvan är bra på att behålla syran i olika klimat även om den inte blir alltför hög och den mognar tidigt. För produktionen av cognac har den i jämförelse med de andra druvorna som ingår en något lägre syra och högre alkohol. Druvan är mottaglig för svampsjukdomar och röta och växer bättre i varmare klimat av den anledningen. Vinerna blir friska och fruktiga med aromer som grapefrukt, persika, nektariner och citron.
Var odlas Colombard
I Frankrike, Kalifornien, Sydafrika och Australien. I Thailand och Israel finns även odlingar men vinerna är inte så lätta att hitta.
Vad passar till
Vinerna passar till lättare rätter, till fisk och skaldjur och till sallader.
Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se