https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Chenin Blanc

Chenin eller Chenin Blanc är förmodligen en av de mest mångsidiga druva som odlas idag. Av druvan produceras allt från torra friska viner till söta viner där druvan blivit angripen av botrytis och skördas sent. Druvan används även till mousserande viner från Limoux i Frankrike. Druvan odlas mycket i Sydafrika där den kallas för Steen och prisas där för sin höga syra, den höga produktiviteten och motståndskraft mot sjukdomar.

Chenin Blanc ger många möjligheter

Det finns ett Chenin Blanc för varje tillfälle. Beroende på var druvan odlas och tillverkningsprocess så kan man få fram viner som har lite olika färgnyans och som kan påminna om andra vinsorter. Lagring påverkar också smaken och när man till exempel väljer att lagra i ekfat så kan vinet påminna om Chardonnay och är lätt att förväxla vid blindprovningar. Om vinet däremot är sött hittas en rolig doftnot som påminner om våt yllevante! Många tycker att detta plus honung är karaktäristiskt för de franska vinerna gjorda på Chenin Blanc. Ett vin från Loire som heter Moulin Touchais är ett ypperligt exempel på detta.

Vad ska vi dricka till maten?

Denna fråga kan ofta få svaret ett bra Chenin Blanc. I och med att detta vin har en frisk och fin syra och kan komma med söt smak så passar det mycket bra med mat som har samma egenskaper. Asiatisk mat som ofta balanserar mellan sött och surt är en god kamrat till Chenin Blanc.

Då det står en kalkon eller annan fågel på bordet som är aningen torr så kommer Chenin Blanc att ta hand om saken. Vinet kan få det torraste fågelkött att mjukas upp. Se bara till att välja en Sydafrikansk version av hög kvalitet för att få denna effekt. Till den gravade laxen så fungerar detta vin också alldeles utmärkt.

Vad gäller ostar så bör man väljare mjukare ost för detta vin. Brie, vit krämig ost och cheddar passar bra ihop med de flesta Chenin Blanc-varianter. Servera det till lunchen i parken med goda ostar och kex.

Passar bra med: Mat som har sura och söta inslag. Perfekt val till asiatiska rätter.

Odlas i: Sydafrika, Frankrike, USA, Argentina

Viktiga distrikt: Sydafrika, Loire

Smak och doft: Tillverkningsmetoden kommer att påverka smaken och vinerna kan ha inslag av passionsfrukt, äpple, päron och persika. Doftinslag inkluderar frukt, äpple, gräs, fläder, honung och våt yllevante.

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.