https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Chenin Blanc

Chenin Blanc är en mångsidig druva som är kapabel till att producera allt från vita stilla viner, mousserande till söta viner. I Loire i Frankrike har druvan odlats sedan år 845 och dokument finns som kan intyga detta. Druvan kallas ofta Pineau och Pineau de Loire i det området. I Sydafrika kallas den Steen. Druvan var kanske inte så populär på tidigt 1900-tal men kom igen i slutet av 1900-talet, runt 1980. Man skulle kunna påstå att i Loire är druvan en superstar medans den mer liknar en arbetshäst i Nya vinvärlden. Förklaringen till det ligger i klimat, jordmån, och avkastning.

Druvan och vinernas karaktär
Druvan växer i olika klimat och vinerna blir förstås olika beroende på var någonstans i världen vi hittar den. Rankan är vigorös, produktiv, och tålig mot sjukdomar och vind. Druvan knoppar tidigt och mognar sent vilket innebär att frost är en risk i kallare klimat och att den inte når samma mognad som i ett varmare klimat. Eftersom rankan är väldigt produktiv behöver odlare ha lite koll på växtsäsongen beroende på vilken koncentration man vill ha i druvan av aromer. Hög avkastning ger mindre koncentration i druvan medans låg avkastning ger en högre koncentration av aromer.

Var odlas Chenin Blanc
Loire i Frankrike som är ursprungsområdet har ett något kallare klimat och vinerna kan som unga uppfattas något knutna i doft där citrus och gröna äpplen är dominerande. Med ålder får vinerna istället framförallt aromer av honung, aprikos och blommor. En annan arom som beskrivs som våt ylle menar många att det är signifikativt för just Chenin Blanc. Druvan uppskattas mycket för sin höga syra och den något parfymerade tonen i produktionen av mousserande viner och står för en stor mängd mousserande viner som exempelvis Cremant de Loire, Limoux, Anjou och Saumur. I Loire produceras även söta viner från Chenin Blanc. Druvan har nämligen en benägenhet att angripas av Botrytis cinerea. Vinerna som produceras av dessa sent skördade druvor som har hög sötma ger viner som har hög syra med karaktär från honung, aprikoser, nötter och fläder. Dessa viner är också lagringsdugliga och kan lagras i decennier. Moulin Touchais är en känt sött vin från Loire.

I Sydafrika har vinerna på Chenin Blanc på senare tid fått ett uppsving i kvalitet. Flera odlare druvan fokuserar på att hitta de bästa lägena i vingårdarna för att kunna producera högre kvalitet. I Stellenbosch och Swartland produceras koncentrerade viner som i motsats till vinerna från Loire får mer tropisk frukt i sin karaktär som melon, banan, ananas och guava.

Kalifornien odlade faktiskt mer Chenin Blanc på 1980-talet än vad Frankrike gjorde. Så är inte fallet nu dock. Druvan används oftast i blends för viner med lägre kvalitet. Druvan odlas mest i det heta Central Valley som kan ses som motsatsen till klimat i jämförelse med Loire.

Små odlingar finns även i Argentina, Chile, Kanada, Australien och Nya Zealand och även där ingår den i olika blends.

Vad passar till

Torra mousserande passar till ostron eller eller som en aperitif

Torra stilla viner passar till pulled pork, fisk och skaldjur

De söta vinerna passar till alla fruktdesserter och bakelser, grönmögelost, citronmarängpaj.

 

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.