https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Chasselas

Chasselas är en grön druva som har en lång historia och odlas över hela världen. Själva ursprunget är okänt men det finns många teorier om varifrån den uppkommit. En del tror att den kommer från Mellanöstern, andra att den kommer från byn Chasselas i Mâconnais eller från Egypten. Det finns även en tanke om att druvan skulle ha sitt ursprung i Schweiz där den kallas Fendant och sedan rest vidare till andra delar av världen därifrån. Schweiz producerar  förmodligen de bästa vinerna från druvan.

Druvan och vinernas karaktär
Den har en tendens att mogna tidigt vilket gör att kalla klimat inte är något hinder att växa i. Vinrankan är vigorös och överproduktiv och behöver kontrolleras. Vinerna kan vara ganska neutrala och har en fruktighet och en blommighet där aromer som citrus och lime finns med en hög syra och en kapacitet att åldras väl. Har vinerna vuxit på en kalkrik jord och fått en viss ålder finns toner av honung och nötter.

Var odlas Chasselas
Druvan odlas i hela Europa och då mest i Schweiz. Det finns odlingar i Nord och Sydamerika, Nordafrika i små skalor samt i Nya Zealand.

Vad passar till
Ostfondue passar vinerna till. Fisk och skaldjur med såser som är feta eller har hög syra och lättare sallader.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.