https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Chasselas

Chasselas är också känd under namnet Fendant i Schweiz, där den förövrigt är den mest odlade druvan. I exempelvis Frankrike är den mest vanlig som en druva för enklare bordsviner. Druvan odlas till en liten del i Österrike, Rumänien och Ungern. Några andra namn på druvan, förutom Fendant, är Gutedel, Wälscher, Moster. Det kanske kan diskuteras precis vad som är ett bra Chasselas men många skulle nog hålla med om att det är delikat, torrt och mycket uppfriskande. Det har gott om mineralinslag och ska helst påminna lite om blomst. Alkoholhalten är låg då den normalt sett ligger omkring 11-12 %.

Var kommer Chasselas från?

Man har gissat på att Chasselas skulle ha kommit från Egypten eller Mellanöstern. Andra spekulationer är att den kommer från byn Chasselas i Mâconnais där den sen tog sig vidare till Schweiz med namnet Fendant.

Passar bra med: Går bra ihop med ostfondue såväl som med rätter som innehåller mycket svamp.

Odlas i: Schweiz, Frankrike, Tyskland, Österrike, Rumänien

Viktiga distrikt: Vaud, Loire, Alsace

Smak och doft: Man kan få fruktiga smaker med inslag av mineraler och även blomst. Viner som har lagrats lite längre kan också ha smak som påminner om honung.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.