https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Chardonnay

Inom produktion av vitt vin så kan man säga att den allra vanligaste druvsorten är Chardonnay. Själva namnet Chardonnay är så välkänt att det ofta har setts som namnet på själva vinet istället för att det faktiskt är namnet på en druva. Druvans popularitet är enorm och under 1980-talet fyrdubblades odlingsarealen i världen!

Chardonnay är en fantastisk druvsort

Det som gör att man odlar Chardonnay på så många olika platser är att vinrankorna är så duktiga på att överleva olika klimat. Allt från norra Frankrikes kalla område Chablis till Australiens heta Riverland. Faktum är att själva Chardonnay är rätt så neutral i sin smak men den visar ofta karaktär från där den odlats. Smaken kommer från platsens terroir och klimat men också från hur man producerar vinet.

Med en smak av ek

Ett sätt att utmärka vinet är att ekfatslagra. Med eken framkommer andra dofter och smaker i vinet som beskrivs som en smörighet, kola och nötter. Beroende på vinlagstiftningen i olika länder eller områden kan man lägga ekchips i vinet i stället för att lagra på fat. Detta ger doft och smak som från ekfatslagring men blir inte lika integrerat i vinerna. Att låta vinet genomgå en malolaktisk jäsning (den skarpa äppelsyran omvandlas till mjölksyra i denna process) ger också ett något fylligare vin men framförallt rundare med en mildare syra i vinet.

Kända vinsorter med Chardonnay

Några viner gjorda på Chardonnay är Chablis med ett kallt klimat där vinerna är friska ofta utan ekfatslagring. I Mersault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet görs friska och fruktiga med rostade fataromer. I varmare klimat har vinet toner av tropiska frukter istället.

Passar bra med: Kryddrik mat, orientaliska rätter såväl som med rökt lax och kalkon.

Odlas i: Hela världen men framförallt i Frankrike, USA, Italien, Australien.

Viktiga distrikt: Côte Chalonnaise, Bourgogne, Champagne, Kalifornien, Texas, Oregon, Riverland.

Smak och doft: Beroende på tillverkningsmetod så kan man få mycket olika smak. Ett vin på Chardonnay kan ha inslag av äpple och ananas såväl som av melon, päron och salt. Doftinslag av frukt, gräs, smörkola och vanilj är vanligt förekommande.

 

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.