https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Chardonnay

Chardonnay är en grön druva och har sitt ursprung i Bourgogne i Frankrike. Den odlas i hela världen och är relativt lättodlad och väldigt omtyckt bland vinodlare. Chardonnay är så välkänt i världen att det blev ett varumärke från slutet av 1900-talet. Chardonnay skrevs tydligt på vinernas etikett och visste man inte att det var en druva var det enkelt att förutsätta att vinet verkligen hette Chardonnay.

Druvan och vinernas karaktär
Druvan har ett tunt skal och knoppar tidigt och kan därför vara lite känslig mot vårfrosten. Vad som kan vara tufft är att mot slutet av mognadsstadiet sjunker syran snabbt i druvan och det innebär att själva skörden av druvan är lite trixig. Alltså timingen av syra/skörd. Den odlas i flera olika klimat framgångsrikt och i olika sorters jordmån. Allt från kalla områden som Chablis i Frankrike, till varma klimat som i Australiens Riverland.
Beroende på klimat och olika framställningstekniker blir vinerna på Chardonnay ganska varierande i aromer och smak. Med framställningstekniker menas tex hur länge det jäser, hur kallt/varmt det jäser, ekfatslagring och om man väljer att genomföra MLF (malolaktisk omvandling)

Om vi tar Frankrike som exempel, i lite kyligare klimat som i Chablis som ligger långt norrut i Frankrike så hittar vi aromer som gröna äpplen och citrustoner och hög syra och flintatoner.
I något varmare klimat hittar vi mer persika och melon
I de hetare klimaten hittar vi istället tropiska frukter som ananas, mango, banan

Om vinet genomgått MLF så finns det toner av smörkola och vinet blir även lite fylligare. Med ekfatslagring hittar vi nötiga aromer, honung och torkade frukter, marmelad, vanilj,

Var odlas Chardonnay
Druvan odlas i hela världen. Bourgogne i Frankrike, Australien, Nya Zealand, Italien, Sydamerika som exempel.

Vad passar till
Till de lättare vinerna med påtaglig hög syra passar mat som fisk och skaldjur, gärna med såser som har hög syra eller är feta, exempelvis kalla såser med crème fraichebas eller ailoli. Vinerna passar som aperitif, den höga syran sätter igång salivproduktionen och gör oss hungriga.

De lagrade passar till ugnsrostad kyckling, svamprisotto, pasta al pesto med räkor, fläskkött och lammkött

Vinerna som har lite mer tropisk frukt passar bra till fågel, buffémat, grillade grönsaker och sallader.

 

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.