https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Carignan

På spanska så heter denna druvsort Cariñena och den har också andra namn beroende på var man odlar och även beroende på blandningar. Det är till exempel mycket vanligt att Carignan blandas med Grenache, Syrah och Mourvedre och då kan vinet ha namn efter både Carignan och den andra druvan som till exempel Carignan Grenache. Det här är en druva med svart skal som trivs längsmed Medelhavets kust. Den finns särskilt i nordöstra Spanien och i Languedoc-Roussillon regionen i Frankrike.

Carignan trivs i varmt klimat

För att druvorna ska trivas så krävs det ett varmt och även torrt klimat. Druvan är tuff att odla för den blir lätt angripen av flera sjukdomar. Vinerna har mycket av allt, hög syra, tanniner, färg och bitterhet. Unga viner som är gjorda på Carignan blir därmed inte så drickvänliga, inte heller lagrade blir så charmiga utan druvan används gärna för en blandning med andra druvor. Den blir dessutom lätt angripen av flera sjukdomar i vingården.

En druva som får skördas för hand

Något som är speciellt för Carignan är att vinrankan håller hårt i druvklasarna. Så pass hårt att moderna maskiner har svårt få loss dem vid skörd. I Frankrike så var Carignan den druva som odlades mest fram till 2000 då trenden vände. Det här berodde en hel del på saker som gjordes under 1980-talet och som ledde till att odlingsmarker med Carignan halverades. I Spanien så är denna druva varit populär men har idag förlorat popularitet mot andra mindre svårflörtade druvor.

Carignan odlas på flera håll

Det är inte bara i Spanien och i Frankrike som man odlar denna druvsort. I Italien så trivs den mycket bra och där kallas den för Carignano. Här får vinet en kryddig karaktär. I USA så odlas Carignan i Kalifornien mest för att användas för olika sorters blandningar.

Passar bra med: Vinet passar bra med kryddrik mat såväl som med lite fetare och tyngre rätter som lasagne.

Odlas i: Frankrike, Spanien, Italien, USA

Viktiga distrikt: Languedoc-Roussillon, Priorat, Sardinien, Kalifornien

Smak och doft: Man kan känna av inslag av mörka frukter såväl som peppar och lakrits.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.