https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Carignan

Carignan som den heter i Frankrike är en blå druva. Den har sin uppkomst i Spanien där den går under namnen Cariñena och Mazuelo. Under en tid på 1960-talet var det Frankrikes mest planterade druva. Idag är det inte många som väljer att plantera Carignan av den anledningen att den anses vara svårodlad. Druvan ingår i viner från Priorat och därirån kommer några av de bästa vinerna i världen där Cariñena, som den heter där, ingår.

Druvan och vinernas karaktär
Druvan mår bäst i heta klimat. Den knoppar sent och mognar sent och den har hög syra, hög i tanniner och hög strävhet.  Den har även mycket färg i skalet och är bitter. Många tycker att den saknar finess och charm. Druvan är väldigt svårodlad, den är extremt mottaglig mot svampsjukdomar, röta och vindruvsmask. Klasarna är så tätt packade och sitter så hårt på rankan att det till och med är svårt att skörda maskinellt. Rankan släpper inte gärna ifrån sig druvorna. Som druvren är den svår men om den blandas med andra druvor balanseras vinerna och blir inte så sträva. Aromer som plommon, svarta vinbär, mörka körsbär och björnbär. Med fatlagring viol, vanilj, svartpeppar, lagerblad och lakrits.

Var odlas Carignan
Den odlas i Frankrike, Spanien. Det finns odlingar i små skalor i Mexiko, Chile, Argentina, Italien, Uruguay, USA och i Sydafrika.

Vad passar till
Allt rött kött som lamm, nöt och vilt. Gärna grillat eller i grytor och med salt mat.

 

Publicerat: 29 januari, 2018
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.