https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Cabernet Sauvignon

En av världens mest kända druvor är Cabernet Sauvignon. Denna druvsort odlas i hela världen och ger sträva röda viner med inslag av svarta vinbär och vanilj. Det här är viner med höga tanninhalter och som dessutom brukar ha hög alkoholhalt. Just det att tanninhalten är så pass hög gör att druvsorten passar bra för långa lagringsperioder. Man kan lagra Cabernet Sauvignon viner i flera årtionden med mycket goda resultat.

Cabernet Sauvignon är en tålig druvsort

Denna druvsort är känd för att vara mycket tålig. Druvorna har ett tjockt skal som står emot sjukdomar på ett ypperligt vis. Det här är också en druva som inte kommer att ruttna i första taget. I och med att denna druvsort lagras så väl så finns det odlare som väljer den just för att de vill tillverka viner som ska lagras väldigt länge och inte drickas på många år. Det går att odla Cabernet Sauvignon i olika klimat och det gör också att den ofta väljs för produktion av olika typer av sträva rödviner.

Intressant att veta

Cabernet Sauvignon är en korsning mellan Cabernet Franc och Sauvignon Blanc vilket konstaterades 1997.  Korsningen ska ha skett spontant långt tillbaks i tiden när vinodlingarna mixades med olika vinrankor.

En annan sak som är intressant är att det har visat sig gå bra att odla denna druva i ökenklimat. I Gobiöknen i Kina så odlar man sorten med framgång. Områden med lite regn kan bevisligen fungera bra för odling av Cabernet Sauvignon.

Passar bra med: Kötträtter fungerar bra med denna druvsort och även vilt.

Odlas i: Frankrike, Italien, USA, Sydafrika, Chile

Viktiga distrikt: Bordeaux, Toscana, Napa, Sonoma, Coonawarra, Maipo

Smak och doft: Cabernet Sauvignonviner är ofta sträva med inslag av svarta vinbär, grön paprika och örter. Om vinerna har lagrats på ekfat så kan de också ha inslag av vanilj, lite mynta, cedertrå och tobak.

 

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.