https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon är en korsning mellan Cabernet Franc och Sauvignon Blanc. Korsningen har förmodligen skett naturligt under tidens gång för de här två druvorna växte sida vid sida i vingårdarna i Bordeaux i Frankrike. Cabernet Sauvignon är en av de mest odlade druvorna i världen och populär både bland odlare och konsumenter. Cabernet Sauvignon används mycket i blandningar med andra druvor. Som ett exempel kan nämnas i Bordeaux där den blandas med Cabernet Franc och Merlot.

Druvan och vinernas karaktär
Cabernet Sauvignon har ett tjockt skal och är ganska liten. Druvan knoppar sent och föredrar ett varmt klimat med en lång växtsäsong för att den ska hinna mogna. Den är även ganska resistent mot sjukdomar och kan växa och anpassar sig väl i olika klimat och i olika sorters jordmån.

Vinerna blir sträva med mycket tanniner och har intensiv färg och hög syra. Vinerna i kallare klimat får lite gräsiga toner, grön paprika och svarta vinbär. I varmare klimat däremot hittar vi mer fruktiga aromer som plommon, svarta vinbär, björnbär, blåbär.
Med ekfatslagring och mognad hittar vi ceder, vanilj, mynta, kakao, läder, blyerts, kaffe och torkade frukter. Många av vinerna gjorda på Cabernet Sauvignon kan lagras i decennier.

Var odlas Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon odlas i hela världen. Bordeaux i Frankrike. Napa Valley och Sonoma County i Kalifornien som är framgångsrika. Maipo i Chile. Coonawarra i Australien. Mendoza i Argentina. Bolgheri i Toscana. Libanon.

Vad passar till:
Biff Wellington, Kött överhuvudtaget med struktur, lamm, vilt,
Till de viner som produceras i varmare klimat som blir lite fruktigare och kanske inte riktigt lika sträva kan man även välja griskött.

 

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.