https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Cabernet Franc

Det finns bevis som tyder på att Cabernet Franc har sitt ursprung i baskiska delen av Frankrike. Det här är en druvsort som ger viner som gillas särskilt för en aptitlig smak som får det att vattnas i munnen. Det är lätt att passa ihop den här typen av vin med olika maträtter, och druvan används ofta då man blandar olika sorter för att få fram riktigt smakfulla viner som till exempel Bordeaux-viner. Druvan har en blåsvart färg och växer på många olika håll i världen.

Cabernet Franc

Med DNA-analys så har man kunnat fastställa att Cabernet Franc är en förälder till Cabernet Sauvignon som är mycket kändare. Även druvor som Carmenère och Merlot har ett släktskap från druvan.

Cabernet Franc mognar tidigt  och kan därmed skördas tidigt. Den är också mindre mottaglig och känslig för dåligt väder vid skörd. Druvan trivs bäst i lite kyligare inlandsklimat. Cabernet Franc doftar mer mogen frukt och har en lättare tanninstruktur plus att syran inte är överdrivet hög. Vinerna får en en ljusare röd färg och mognar oftast lite tidigare, än till exempel ett vin som har högre syra och mer tanniner, vid lagring.

Blandningar med Cabernet Franc druvan

Man använder framförallt Cabernet Franc för att blanda med andra druvor och då ofta med Merlot och Cabernet Sauvignon. I och med att druvan har lite lägre syra och lägre tanninhalt ger den lite mjukhet till viner.  Man kan säga att druvan är lite av en problemlösare då den får andra druvors mer problematiska egenskaper att mattas av. Vinet blir bättre och godare men naturligtvis finns druvrena Cabernet Franc också.

Alltid ett bra val

Oavsett vad du tänker servera så är chansen god att Cabernet Franc blir ett bra vin att dricka till måltiden. Vinet fungerar fint med rött kött, kalkon, kyckling och vegetariska rätter, och det särskilt när man har tillagat måltiden med inslag av tomat.

Passar bra med: Kötträtter med tomatsås, kyckling, getost och vegetariska rätter med linser, röda bönor och tomat.
Odlas i: Frankrike, USA, Italien, Ungern, Chile, Sydafrika, Spanien, Canada, Argentina
Viktiga distrikt: Bordeaux, Loire, Tuscany, Sierra Foothills
Smak och doft: Cabernet Franc kan ha inslag av jordgubbar, plommon och chili. Doftinslag kan inkludera bär som hallon, lakrits, viol, peppar och tobak.

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.