https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Barbera

En av de vanligaste vinsorterna från Italien är Barbera som odlas i regioner som Asti och Alba. Det här är en druva som å ena sidan inte anses vara lika fin som andra italienska druvsorter som Nebbiolo men som ändå är mycket populär. Detta beror delvis på den krispiga smaken och en låg tanninhalt, men också på grund av att vinet inte behöver mer än 1-2 års lagring. Färgen är så mörk att den nästan är svart och det här är ett mycket bra val för den som är ute efter en fruktig smak men inslag av bär.

Barbera är folkets vin

I nordöstra Italien så ser man Barbera-vinet som folkets vin tack vare att vinerna blir mångsidiga. Druvan mognar sent på hösten och dess typiska karaktäristik är dess höga syra även om den är helt mogen. Detta har hjälpt till angående popularatiteten i heta klimat som i Kalifornien som ett exempel. Karaktäristiskt är också den djupa färgen på Barberaviner.  Vilket gjorde att man förr använde vinet för att korrigera färgen på ljusare viner. Med ekfatslagring ges en extra dimension till vinet och eken tillför en kryddighet plus tanniner som balanserar den höga syran i vinet.

Ett vin som passar bra till steken

Om man ska grilla eller lagar en gryta med rött kött så är Barbera ett bra val. I och med att smaken är så distinkt så passar den bra med maträtter som också är tydliga.

Mousserande Barbera

– Visst kan du få en bubblig version av detta vin! I norra Italien så tillverkas ett bubbligt vin från Barbera i Emilia-Romagna regionen. Smaken påminner om Lambrusco.

Passar bra med: Rött kött och mat som är kryddstark såväl som med mustiga ostar.

Odlas i: Italien, USA, Australien, Argentina

Viktiga distrikt: Alba, Aosta, Asti, Monferrato, Sardinien, Santa Barbara, Mudgee, San Juan, Mendoza

Smak och doft: Viner med druvan Barbera är kända för att ha inslag av jordgubbe såväl som lite sura körsbär. Vinet kan ha en fruktig doft och kan också ha arominslag av krydda.

 

Publicerat: 30 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.