https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Albariño

Druvsorten Albariño odlas huvudsakligen i Spanien och Portugal men finns numera också i Nord- och Sydamerika. Det här är en grön druvsort som erbjuder vita viner av hög kvalitet. Den torra smaken med citrusinslag gör sig väl med fiskrätter. Faktum är att detta är ett vin som man gärna doftar lite extra på. Det är en rätt så dramatisk doftblandning som möter den som tar sig tid att börja med att dofta på drycken. Smaken karaktäriseras av syrlighet som får det att vattnas i munnen och den inkluderar också sälta. Eftersmaken upplevs som aningen bitter, lite som en grapefruktkärna.

Albariño är för dig som älskar havets läckerheter

I och med att det här är ett lättsamt vin så kan det med fördel serveras som en fördrink innan middagen. Det vita vinet passar bra med mat som inte är så intensiv och tung. Ett utmärkt val för fiskrätter och då det serveras räkor eller andra läckerheter från havet. Det kan också passa bra då man serverar vitt kött som kyckling med lättare såser. Om maträtten kommer med örter och citrus så är Albariño rätt val av vin. När Albariño är lite varmare så får man en djupare smakupplevelse av päron, aprikos och äpplen vilket kan vara mycket spännande.

En druvsort som inte kräver lång lagring

Det finns Albariño-viner som kräver lång lagring, men för det mesta så kan man dricka detta vin efter några år. Det kan också rekommenderas då kortare lagringstid kan leda till att man får mer av de fruktiga inslagen.

Rena Albariño-viner får man från Spanien där druvorna påverkas på ett mycket positivt sätt av havsbrisen från Atlanten som har en kylande effekt. När vinet kommer från Portugal, där druvsorten kallas för Alvarinho, så blandas det ofta med andra druvsorter som Arinto, Loureiro, Trajadura och Azal.

Passar bra med: Fisk och skaldjur då det rör sig om en lättare variant av vinet, och till lättare kötträtter såväl som till fisk då det handlar om en fylligare sort.

Odlas i: Spanien, Portugal, USA, Argentina, Chile, Brasilien, Nya Zealand

Viktiga distrikt: Rías Baixas (Galicien), Vinho Verde

Smak och doft: Albariño-viner är kända för att ha hög syra och smak av uppfriskande citrusfrukter såväl som av persika. Smaken är torr och inkluderar även viss sälta. Doftar som citron, lime, nektarin såväl som bivax.

 

Publicerat: 19 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.