https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Albariño

Albariño är en grön druva med ursprung i Rías Baixas i Galicien. Det är en druva som fått ett litet uppsving på senare tiden och var faktiskt en av de första druvorna i Spanien som buteljerades som druvren.

Druvan och vinernas karaktär
Druvan har ett tjockt skal som ger en liten färgton. Vinerna har hög syra och kan vara ganska lätta i stil. Det finns även ganska fylliga vinerna tack vare fatlagring plus att vinet får ligga på sin jästfällning under en tid vilket ger karaktär till vinerna. Ibland lagras vinerna länge även på ståltankar.
Vinerna kan få ett visst inslag av sälta och har aromer som persika, päron, citrus, grapefrukt och krusbär.
Från Portugal hittar vi viner från Vinho Verde som kan ha en liten toutch av kolsyra vilket göra att man kan uppleva vinerna något spritsiga. Dessa viner ska konsumeras unga.

Var odlas Albariño
I Spanien, i Rías Baixas, är det så mycket som 90 procent som är odlingar av Albariño. I norra Portugal finns odlingar. Den finns i liten skala i de kallare regionerna i Kalifornien och väldigt lite i Nya Zealand, Australien, Uruguay och i Frankrike.

Vad passar till
Lokal mat från Spanien, fisk och skaldjur, sallader. Musslor, vegetariskt, paella med skaldjur, stekt eller grillad fisk. Gärna kycklingkött till de viner som är något fylligare.

 

Publicerat: 19 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.