https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Aglianico

Den blå druvan har dubbats som en av de tre bästa italienska druvorna men det finns de som skulle säga att den är mer än så. Det här är det perfekta valet då det ska bjudas på en tyngre kötträtt och för den som tycker om en lantlig och jordnära smak. Låt oss se lite närmre på Aglianico som odlas i Italien såväl som i USA och i Australien…

Ett vin för den tålmodige

Den som har tålamod kommer att förstå charmen med Aglianico. Druvan nämns ofta i samma mening som den norditalienska Nebbiolo eftersom båda dessa druvsorter mår bra av lagring. Faktum är att Aglianicos bästa egenskaper först börjar märkas efter många års lagring. Den höga syran med tanninerna gör att denna druvsort kan ekfatlagras länge. Med tiden mjuknar vinet och tanninstrukturen blir mindre framträdande samtidigt som fruktinslagen med torkad söt frukt som exempelvis plommon blir tydligare.

Druvan odlas mest i Italien

Druvan trivs mycket bra i vulkanjord och behöver en hel del sol vilket den får gott om i södra Italien. Trots värme och sol mognar druvan sent på hösten. Druvans popularitet främjas av att den ger stora skördar och att den står emot mjöldagg.  Även om druvan behöver mycket sol så är det också viktigt med viss svalka under den heta italienska sommaren. Det får den då den odlas på lite högre höjd som till exempel vid Basilicatas Monte Vulture vulkan. Druvan odlas också framgångsrikt i Australien och Kalifornien.

Ren Aglianico eller en blandning

Beroende på den region som vinet kommer från så kan det vara så att det består till 100 % av Aglianico druvor eller att det har blandats med andra druvor. Från Taurasi-regionen så är det vanligt att man blandar denna druvsort med druvor som Piedirosso, Barbera eller Sangiovese. När vinet kommer från denna region så brukar det ha en tydlig blomsterarom samt choklad och det behöver flera års lagring för att tanniner och syra ska nå balans.

Aglianico del Taburno och del Vulture består till 100 % av Aglianico druvorna. Del Taburno har en smak som påminner om läder och erbjuder även inslag av örter. Del Vulture kommer med plommon, körsbär och kan även föra tankarna till kaffe.

Passar bra med: Kötträtter-lamm, vilt och nötkött med gräddiga såser. Feta rätter som matchar syra och strävhet.

Odlas i: Södra Italien, Australien, USA

Viktiga distrikt: Kalabrien, Apulien, Kampanien (Taurasi DOCG), Basilicata (Aglianico del Vulture DOC)

Smak och doft: Aglianico viner är kända för att ha doft och smakinslag av mörka körsbär och örter. Med lagring plommon, läder, örter, tobak, kaffe och choklad.

 

Publicerat: 19 oktober, 2017
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.