https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Vingården – året runt

Arbetet i en vingård håller på under hela året och alla moment som görs är minst lika viktiga både för vinranka och skörd. Vinrankan växer snabbt och behöver skötas om för att inte dra iväg för snabbt och bli ett stort lövverk istället för att producera kvalitativa druvor.

Om vi startar under månaderna januari-mars så befinner sig vinrankan i vinterdvala. Under den här tiden beskärs vinrankan inför kommande säsong. Om nyplantering behövs så sker det i mars. Om vi befinner oss på södra halvklotet så räkna sex månader framåt i tiden.

I mars, april sker knoppning på vinrankan som sedan växer till skott. Själva knoppningen är starten för växtsäsongen och startar ungefär när temperaturen når över 10°C. Det beror också på vilken druva det är. Till exempel Chardonnay och Pinot Noir knoppar tidigt och Cabernet Sauvignon är en sent knoppande druva som behöver lite varmare klimat.

I maj växer skotten snabbt tills rankan blommar och medans löven växer till sig får druvan näring via photosyntesen nu. Nu behövs också mycket vatten så här tidigt i växtsäsongen. Om man använder sig av ett upphängningssystem så början man knyta fast i det nu när lövverket börjar ta form.

Under juni månad behövs mycket värme och sol och helst inget regn. Annars kan pollineringen bli störd och fruktsättningen reducerad på grund av det. Och nu kan vi se att de blommor som pollinerats börjar bli druvor.

Fruktsättning av blommorna på vinrankan. Kommande druvor.

Juli-september ser vi frukten börja växa till sig. Druvorna är fortfarande alla gröna, hårda och omogna. Verasion är en signal på när druvorna byter färg och att de börjar mogna. De blå bruvorna blir först röda sedan blå och de gröna blir något genomskinliga och gyllengula. Mellan verasion och skörden så sväller druvorna, sockernivån höjs och syranivån sänks. Under den här tiden får druvan också mer smak och tanninerna utvecklas.

September-oktober är idealiskt för skörden. Perioden ska helst vara torr för om det regnar för mycket sväller druvorna och smakerna späds ut av regnet. För mycket regn ökar samtidigt risken för att druvorna ska ruttna.

November december så faller löven och rankan förbereder sig för vinterdvala. I december sker faktiskt en till skörd och det är för de druvor som är täckta av is och ska användas för att producera icewine.

Frusna druvor för produktion av icewine

 

Publicerat: 25 mars, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.