https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Veganskt vin – vad innebär det?

Om vinet är veganskt vad menar man då? Vinet framtälls ju av druvor men i själva framställningen används olika hjälpmedel som inte är förenligt med veganskt. Så om ett vin är veganskt så innebär det att man inte använt några animaliska produkter vid framställning av vinet eller att det genomgått någon behandling med animaliska produkter som hjälpmedel.

När vinet genomgår ett moment som kallas klarning så finns det flera olika hjälpmedel som kan användas. Det finns flera anledningar till att man klarnar ett vin, om vi tittar på det först. I must och i vin så finns det en hel del proteiner från druvan som gör att vinet blir grumligt plus att det även blir grumligt vid jäsningen. Att vinet är grumligt uppfattas kanske inte så positivt hos konsumenten och därför klarnas vinet av estetiska skäl men också för att dessa proteiner kan göra vinet instabilt. En del av proteinerna faller till botten med gravitationens hjälp men för att få bort så mycket som möjligt genomgår vinet en klarning och en filtrering. Det kan också vara så att man klarnar vinet för att det fått en något oxiderad ton, alltså en brunaktig färg som man vill ta bort. Man kan också dämpa tanninerna och strävheten genom att använda olika klarningshjälpmedel.

Olika hjälpmedel som används vid klarning av vin

Bentonit som är en typ av lera som tar bort instabila proteiner

Äggvita för att ta bort lite bittra tanniner och för att klarna vinet

Gelatine från gris som tar bort bitterhet och strävhet i röda viner, samt en brun ton i vita viner

Kasein ett mjölkprotein som tar bort bruna toner i vita viner

Isinglass från simblåsor från fisk som klarnar vita viner

Grönsaksproteiner utvunna från potatis och legumer som är veganvänligt och klarnar vinet

PVPP (Polyvinylpolyporrolidone) en olöslig plast som tar bort oxiderade toner, brunaktig färg och strävhet från vita viner

Det går inte att garantera att det inte finns något kvar av dessa hjälpmedel i vinet så därför behöver man även uppge det som en allergen. Producenterna märker ut på sina produkter om det är veganvänligt med en text på etiketten, och på deras hemsidor. Det finns flera olika certifieringar för veganvänligt vin och på Systembolaget kan man även söka efter veganvänliga viner.

 

 

Publicerat: 22 oktober, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.