https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Pétillant Naturel

Pétillant naturel (Pét-Nat) eller Pétillant originel syftar till viner som är producerade enligt en metod som heter méthode ancestral. Metoden har sitt ursprung i Frankrike och beskrivs som den allra första metoden vid framställning av mousserande viner. Den metod som används för att göra en champagne, cava eller franciacorta som exempel, heter méthod traditionelle och där jäser vinet en andra gång på flaska. Pét-Nat jäser i stället endast en gång.

Kanske något förvirrande med olika jäsningar hit och dit men Pét-Nat börjar jäsa på tank och slutar jäsa mot vintern när temperaturen skjunker. När det blir varmare och temperaturen stiger så fortsätter jäsningen. Vid den tidpunkten har man tappat över på flaska och vinet får jäsa klart på flaska och koldioxiden som bildas stannar kvar i flaskan och i drycken. Inget socker eller liknande tillsätts och oftast tillsätts inte ens jäst utan vinet startar spontant att jäsa.

En kvalitativt bra skörd är en nödvändighet eftersom vinet jäser på sitt naturliga socker. Det här ställer höga krav på producenten med perfekt mogen frukt och kontrollerad avkastning på skörden. Pét-Nat vinerna blir inte heller lika bubbliga med lika högt tryck som en champagne till exempel och det är svårare att kontrollera resultatet. Vilket är väl en del av charmen med vinerna tycker jag. Vinerna blir torra eller ibland lite sötare och de kan vara något grumliga, lägre i alkhoholhalt och ganska aromatiska.

Pét-Nat har upplevt en uppåtgående trend ganska länge nu, kanske tack vare att vi i övrigt blir mer och mer miljömedvetna och tänker ekologiskt och naturligt/biodynamiskt.  I vilket fall som helst så är Pét-Nat väl värda att göra sig bekant med.

 

 

Publicerat: 15 maj, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.