https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Penfolds i Australien

Vi reser tillbaka i tiden och stannar till vid 1844 i Australien. Närmare bestämt vid Penfolds i Magill Estate i South Australia. Penfolds startades av Dr. Christopher Rawson Penfold och hans fru Mary. Deras vin Penfolds Grange är Australiens mest berömda premiumvin och ett av vinvärldens mest hyllade viner.

 

De båda emigrerade från West Sussex i Storbrittanien och väl i Australien förvärvades 200 ha mark i Magill (från början Macgill) Estate. Marken ligger intill den lilla stuga tillhörande familjen som kallas för Grange. Man planterade vinrankor som de tagit med från Storbrittanien och planen var att göra en dekokt på vin och använda i medicinskt syfte, för Dr. Christopher trodde stort på vinets efftekter på hälsan i allmänhet och på blodbrist i synnerhet. Från början producerades förstärkta viner i sherry och portvinsstil men paret upptäckte att claret (ett lättare rödvin) och viner på riesling var lätta att producera och att de var populära så man utökade med dessa.

 

Dr. Christopher Rawson Penfold. Foto från Penfolds

 

Efter Dr. Christophers död vid 1870 var det Mary som tog över och drev vingården själv. Vid den tidpunkten hade arealen utökats med drygt 24 ha till och druvorna som odlades hade också blivit fler. Mary utvecklade och förnyade i vingården och brottades med Phylloxera vastatrix. Hon exprimenterade också en del med att göra en blandningar av viner. Vid 1884 drog Mary sig tillbaka och lämnade över till dottern Georgina och hennes man Thomas Hyland. Vid den här tidpunkten producerade Penfolds 1/3 av South Australias vin och runt 1907 var de störst av alla i South Australia med en produktionsvolym på 450 000 l.

Mary Penfold. Foto från Penfolds

 

1948 blev Max Schubert chefsvinmakare och skulle komma att sätta Penfolds på världskartan med ett fantastiskt vin, nämligen med Penfolds Grange. Schubert började på Penfolds redan 1931 som springpojke men var oerhört angelägen att få arbeta som vinmakare. Penfolds producerade som sagt mycket förstärkta viner och brandy som till största del exporterades till Storbrittanien. På 1950-talet besökte Schubert Spanien och Portugal för att studera sherryproduktion men tog på samma resa en avstickare till Bordeaux. Här blev han imponerad av jäsningstekniken och användandet av ny ek och lagring på ek. Väl hemma igen i Adelaide började han leta råmaterial och bestämde sig för shiraz med ambitionen att producera ett rött vin med potential att kunna konkurrera med de allra finaste i Bordeaux i både kvalitet och att kunna lagras upp åt 50 år. 1951 kom så första årgången av Penfolds Grange Hermitage som den allra första hette. Hermitage togs senare bort när EU opponerat sig av den anledningen att Hermitage är en appellation i Frankrike.

Max Schubert. Foto från Penfolds

 

Vinet gjordes på shiraz som växte i Magill Estate eller i Morphett Vale i Adelaide och vinet lagrades på nya amerikanska ekfat i 12 månader. 1957 fick Max Schubert möjlighet att visa upp Grange för en grupp människor som var högt rankade inom vin och för styrelsen för Penfolds. Till Schuberts besvikelse mottogs inte vinet alls positivt. Man tyckte att vinet var alldeles för intensivt och det avvisades som ett ”rebelliskt torrt portvin” och han beordrades avsluta projektet med Grange.

Men det gjorde han inte som tur är kan vi konstatera idag. Han fortsatte i smyg i källaren och efter flera års lagring började det visa sig vilket fantastiskt potential vinet har. Faktum är att Grange kan lagras i decennier och visa förbättringar hela tiden. Han hade under tiden gömt några årgångar och från 1960 års årgång bestämde sig styrelsen för Penfolds att produktionen av Grange skulle återigen tas upp och fortsätta.

Druvor från Kalimna i Barossa Valley introducerades i vinet 1961 tillsammans med druvor från Clare och Koonunga Hill. En liten del cabernet sauvignon finns med i de flesta årgångar av Grange och lagringstiden är förlängd med mellan 18-20 månader. Vinet släpps inte på marknaden förrän fem år efter skörd.

Grange har under årens gång fått massor av utmärkelser. 1990 års årgång av Grange belönades som Red Wine of the Year av Wine Spectator. Vinet har rykte om sig att vara ett av vinvärldens mest firade viner. På sin 50-årsdag 2001 (vinets 50-årsdag) blev Grange listat som ett ikonvin och 2008 Grange fick 100 poäng från två av världens mest inflytesrika vinmagasin. Senast fick 2016 Grange 100 poäng från två kända vinprofiler. Max Schubert fick själv utmärkelser och utsågs som ”Man of the year” 1988 av Decanter vinmagasin. Max Schubert gick bort 1994 men hans anda och visioner förs vidare av andra vinmakare på Penfolds idag.

 

Penfolds är ju inte bara Grange, dom har gjort flera fantastiska viner som också vunnit priser. Många av dem identifieras med Bin nummer som har sitt ursprung från deras lagerhållningssystem. 1959 när Schubert arbetade i hemlighet med att göra Grange perfekt så startade traditionen med bin-viner. Det allra första, ett shiraz-vin, gjort på druvor från Penfolds egna vingårdar i Barossa Valley heter Kalimna Bin 28 och har fått namnet efter den lagerplats som vinet förvarats på i vinkällaren. 2012 släppte Penfolds sitt mest innovativa projekt hittills. 12 stycken ampuller från det sällsynta Kalimna Block Cabernet Sauvignon.

En av ampullerna från Kalimna Block Cabernet Sauvignon. Foto från Penfolds

 

Penfolds har idag vinodlingar i flera regioner, förutom Magill Estate, som Adelaide Hills, Barossa Valley, Coonawarra, Eden Valley och McLaren Vale

Magill Estate som är starten på hela historien om Penfolds. Där odlas 100% shiraz som bidrar till Magill Estate Shiraz och till flaggskeppet Grange.

Adelaide Hills som är idealiskt för druvor till deras vita viner och pinot noir. Reserve Bin Chardonnay, St Henry Shiraz och deras Cellar Reserve Range.

Barossa Valley går långt tillbaka i tiden som Magill Estate. Vinrankor som planterades på 1880-talet för deras vin Kalimna Block 42 är några av deras äldsta vinodlingar. Frukt från Barossa Valley ingår i Bin 389 Cabernet Shiraz, Bin 28 Kalimna Shiraz och Bin 150 Marananga Shiraz. En liten del av frukten härifrån ingår också i Grange.

Coonawarra är en viktig region och mest känd för cabernet sauvignon och shiraz odlingar och där frukten är bas till Bin 128 Coonawarra Shiraz och många av deras speciella viner i Bin-serien.

Eden Valley har värdsklass på rieslingviner och druvorna ingår i Bin 51 Riesling.

Mc Laren Vale finns vinrankor som bidrar till viner som St Henri Shiraz, Bin 389 Cabernet Shiraz och Bin 407 Cabernet Sauvignon. 

 

 

 

Publicerat: 27 maj, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.