https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Matcha vinet till osten del 2 – Vitmögelostar

Vitmögelostar görs på komjölk och kan vara både pastöriserade och opastöriserade. Det som ger den vita ytan är ett tillfört mögel som heter Penicillium Candidum. Möglet bildar en fjunig mjuk skorpa på utsidan som sedan påverkar osten inåt. När möglet växer uppstår ammoniak som en biprodukt. Skorpan går oftast att äta. Osten mognar utifrån och in och ganska snabbt, runt 2–6 veckor ungefär, och ändrar färg från vit till lite brunaktig med lagring.

Brie är den vanligaste osten, en pastöriserad vitmögel som har sitt ursprung från Frankrike där det finns sju olika sorter. Brie är den mest kopierade osten och finns i stort sett alla länder. Till denna ost passar flera olika typer av vin. Ett mjukt och bärigt vin som inte är fylligt som serveras med fördel något kylt. En champagne går bra och även ett sött vitt vin. Särskilt bra går det söta vita vinet om man väljer att lägga till en fikonmarmelad till exempel. Även ett fylligt och smakrikt vitt som en fatlagrad chardonnay går bra. Som sagt en hel del olika sorters vin går bra till just den pastöriserade brie.

Brie de Meaux görs på opastöriserad komjölk och får då en tydligare doft och smak fast den är mild. Ett fruktigt och smakrikt rött vin på druvan merlot eller cabernet sauvignon. Ett fylligt fatlagrat vitt vin på druvan chardonnay eller en champagne går också bra.

Brie de Meaux

 

Camembert görs på både opastöriserad och pastöriserad komjölk. Osten har sitt ursprung från Frankrike, från Pays d´Auge i Normandie, där den är opastöriserad. På förpackningen anges ”Veritalble Camembert de Normandie” om den är äkta. En champagne eller en cider från Normandie går utmärkt till denna ost.

Camembert

 

Neufchâtel är oftast gjord på opastöriserad komjölk och finns i olika former. En Coeur de Neufchâtel, är formad som ett hjärta och är som gjord för att servera efter maten den 14 februari, på alla hjärtansdagen till en rosa champagne.

Coeur de Neufchâtel

 

Brillat-Savarin har fått sitt namn efter en berömd matskribent som levde på 1700-talet. Speciellt med den är att man blandar komjölk med grädde vilket ger en mild och väldigt krämig ost. Ett torrt mousserande eller ett friskt torrt vitt vin går bra. Eller ett mjukt och bärigt rött vin som är kylt.

Brillat-Savarin

 

Genomgående till en vitmögelost är att en champagne eller ett vitt torrt mousserande passar bra till alla dessa ostar.

 

 

Publicerat: 1 april, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.