https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Matcha vinet till osten del 3 – Grönmögelostar

Grönmögelost är svårare att tillverka än andra ostar därför att mögeltillväxten kan vara lite lurig. Idag modern tid tillsätts mögelkulturen i startkulturen eller efter ystningen. När sedan osten lagras prickar man ostarna med nålar så att syre kan tränga in i osten och mögeltillväxten blir lättare tack vare det. Ostarna mognar inifrån och ut och möglet bildar blågröna vägar i osten. Sägen säger att en herde glömde sin ost i en Combalougrotta i Roquefort. När han sedan hittade den året därpå åt han upp osten trots att den var täckt med mögel och tyckte att den var delikat. I de här grottorna finns en specifik mögelkultur och naturliga mögelsvampar och ostarna tillverkades bara i dessa miljöer förr. Mögelkulturen som finns naturligt i grottorna heter Penicillum Roqueforti. Numer kan de med modern teknik göras överallt.

 

Roquefort från Frankrike, är den saltaste och starkaste av alla grönmögelostar och den enda som tillverkas av opastöriserad fårmjölk. Osten är fuktig och smulig och känns krämig och nästan som om den smälter i munnen. Passar utmärkt ihop med ett rött portvin eller ett sött vitt vin, gärna ett Sauternes vin. 

Roquefort

 

Gorgonzola från Italien, gjord på pastöriserad komjölk har fått sitt namn från en Italiensk by där den görs. En ung gorgonzola kallas ”dolce latte” och en mogen ”naturale”. Ytan på osten är lite tjock och skrovlig och doften är ofta starkare än smaken. Ett vitt eller rött recioto från Italien smakar utmärkt till. Eller ett sött starkvin, exempelvis ett portvin.

Gorgonzola

 

Stilton är en brittisk grönmögelost gjord på pastöriserad komjölk och har en tjock gråbrun hård yta. Som ung är den ganska smulig men mjuknar när den mognar. Ett rött portvin är en klassiker till denna ost.

Stilton

 

Cambozola är en ost som skapades så sent som på -70-talet i Munchen i Tyskland och är gjord av pastöriserad komjölk. Osten är en kombination av camembert och gorgonzola både i namn och smak. Den är krämig och mild och har fläckar i stället för ådror av blågrönt mögel. Serveras gärna med ett sött vitt vin eller något kylt mjuk och bärigt rött.

Cambozola

 

Danablu, Kvibille Ädel, St Agur, Bleu des Causses är exempel på andra grönmögelostar och genomgående för denna typ av ost är att valet av dryck faller på de sötare alternativen av dryck. Portvin, röd eller vit recioto eller rött eller vitt sött vin. Välj din favorit bland dessa.

 

Publicerat: 2 april, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.