https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Matcha vinet till osten del 1 – Getost

Att hitta ett vin som passar till många olika sorters ostar är inte det lättaste. Många gånger lägger vi till annat på den ”klassiska” ostbrickan också som salta kex, söta kex, vindruvor, paprika, söta marmelader, päron och en massa annat. Det bästa för ostens skull och även för vinets skull är att man stannar vid en ost till ett vin istället för att blanda flera olika ostar vid ett tillfälle. Om du inte har flera viner också förstås. Alltså att du har ett vin för varje ost! Kanske inte att föredra. Vid matchning av mat och dryck utgår vi från grundsmaker, aromer och konsistenser. Låter det krångligt? Ja det kan vara det i början av att man lär sig men ge inte upp. Det klarnar till slut och tänk vad kul det är när man inser att det blev ju bra ju.

 

GETOST. En getost är förstås gjord på mjölk från getter men det är också det enda gemensamt för det finns flera olika konsistenser och smaker i dessa ostar plus att den kan vara både pastöriserad och opastöriserad.

 

Den vi kanske känner till mest är Chèvre från Frankrike och det betyder faktiskt get på franska. Osten är kritvit och lite smulig och har hög syra men är den lagrad blir smaken starkare med lite mustigare aromer. Görs både pastöriserad och opastöriserad. Ett friskt vin gjord på druvan Sauvignon Blanc passar bra, även en torr fransk cider blir gott till. Osten är frisk med hög syra och drycken har hög syra. Syra möter syra. Om du nu lägger till annat till osten som till exempel att du kanske ringlar honung ovanpå, eller fikon, då lägger vi till en grundsmak och valet av vin blir annat. Där behöver vinet sötma för att möta det söta i honungen och fikonen men det behöver inte vara mycket sötma i vinet utan det räcker med en hint sötma.

 

Crottin de Chauvignol kommer från distriktet Sancerre och byn Chavignol i Loire, Frankrike.  Osten görs på opastöriserad getmjölk och har en mild syrlig smak och om den lagras får den en liten mörkare skorpa med toner av hasselnöt. Crottin betyder hästspillning och kallas så på grund av sin mörka färg och den runda formen. Vitt vin från Sancerre gjorda på druvan Sauvignon Blanc rekommenderas.

Crottin de Chauvignol

Charolais kommer från byn Charolles i Bourgogne, Frankrike. Speciellt med den är att den är gjord på opastöriserad ko- och getmjölk. En blandning som ger en oerhört smakrik karaktär med lagring. Osten tillverkas i begränsat antal och ses som ostarnas Rolls Royce. Ett vitt fatlagrat fylligt vin från Bourgogne, med druvan chardonnay, eller om osten är väldigt lagrad går det också bra med ett rött vin från Bourgogne, då på druvan pinot noir som är lättare och mjukare i karaktär.

Charolais

 

Selles-sur-Cher tillverkas i regionerna Berry och Poitou i Frankrike. Osten pudras med ett lager sot och lagras sedan i flera veckor och under tiden bildas ett lager med ett gråaktigt mögel runt osten som gör det lätt att känna igen den. Osten är syrlig och utvecklar en liten sötma och sälta med lagring. Ett vitt vin från Sancerre med druvan Sauvignon Blanc men också ett vin med liten sötma. Till exempel ett vin på druvan Pinot Gris eller Pinot Blanc från Alsace i Frankrike.

Selles-sur-Cher

 

Monte Enebro är en halvhård getost från Áviala i Spanien som är lite smulig och har en liten grönmögelyta. Smaken är lite speciell med en liten syra och en smörig, rund nötig ton med tydlig sälta. Ett vitt vin från Spanien gjord på druvan albarino som är lite fylligare.

Monte Enebro

 

Sainte-Maure har formen av en avlång stubbe. Framställs i Poitou och Touraine i Frankrike. Ytan på osten är till en början som en vit dunig skorpa som hårdnar och blir blåaktig med tiden. Typisk getostsmak och blir starkare i smaken med lagring. Gärna med ett vitt vin från Sancerre på druvan sauvignon blanc.

Sainte-Maure

 

Tomme de Chèvre är en hård till halvhård getost på opastöriserad skummad mjölk vilket ger en lägre fetthalt. Osten som görs i Savoien och Provence i Frankrike och på Korsika har en tydlig sälta och rejält med getsmak passar bra med ett fylligt, fatlagrat vitt vin. Det funkar också bra med ett mjukare och bärigare rött vin. En Beaujolais till exempel. Lägger vi till en söt marmelad eller en frukt så blir ett sött vin bättre.

Tomme de Chévre

 

 

 

Publicerat: 25 mars, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.