https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Hur länge håller vinet om flaskan är öppnad?

Ibland blir det kanske vin över eller så vill man kanske helt enkelt bara spara till ett annat tillfälle. Så, hur länge kan man spara vinet öppnat? Det beror lite grann på hur kinkig du är.  Vad som sker med vinet när du öppnat flaskan är att det börjar hända grejer direkt. Jämför med ett äpple du börjat äta på som du lägger bort och glömmer. Äpplet förlorar sin färg, fräschet och fruktighet för att det börjar oxidera. Precis vad som händer med vinet. Det tappar sin färg, fräschet och fruktighet och aromerna dalar tills det börjar dofta likt vinäger.

 

Färgen på vinet kan ge en hint. Ett rött vin går från att vara blå-rött till att få en mer tegelbrun/orangebrun färg och det vita vinet blir bärnstensfärgat. Om det inte är ett sött vitt vin som kan ha den färgen redan från början. Plus att en del röda viner som lagrats länge får den färg som beskrivs. Då avslöjar doft och smak om vinet mår bra eller inte i stället. När alkohol reagerar med syre bildas nämligen ättiksyra och vinet blir med tid att dofta och smaka vinäger istället. Ibland går det här fort och ibland tar det lite längre tid innan det blir märkbart att det smakar annat än du minns att det smakade av vinet när det var nyöppnat. En del viner oxiderar alltså snabbare än andra viner. Det smakar inte vinäger på några dagar men det är vad som händer med en öppnad flaska om det står länge. Vad du märker fortare är att det förlorar sin fruktighet, aromer, struktur och vinet blir smaklöst.

Allt mellan 3 dagar och någon vecka ungefär klarar sig ett stilla rött, rosé eller vitt vin, kanske till och med längre. Men som sagt det beror på din egna uppfattning om vad som smakar bra eller inte.

Ett mousserande vin förlorar sin kolsyra direkt man öppnar flaskan så den kan inte sparas. I alla fall inte speciellt länge. Men återigen handlar det om att du själv bestämmer när det förlorat för mycket kolsyra så att du inte tycker det smakar gott. En del mousserande håller till nästa dag om det stå i kylskåpet, och en del andra gör det inte.

Ett boxvin kan du förvara i kylskåpet öppnat i 4-5 veckor. Det garanterar producenterna.

Det är inte helt enkelt att uppge en viss tid för alla vita – röda – mousserande viner utan det skiljer sig förstås mellan vin och vin.

Ett tips är att förvara vinet i kylskåpet när det öppnats. Du kan också välja att hälla över vinet i en mindre flaska eller frysa ner vinet i påsar och spara för att vid senare tillfälle använda i matlagning. I en sås eller kanske en gryta. Det finns också en hel del olika ”verktyg” du kan använda när du öppnat flaskan. Återförslutare och vingas till exempel, som finns att köpa om man skulle vilja.

 

Publicerat: 17 juni, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.