https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Green harvest – grön skörd

Ett moment i växtsäsongen för druvor som odlas för att göra vin kallas green harvest. På franska kallas det éclaircissage eller vendange verte. Teorin om just green harvest är att om man gallrar bort klasar eller halva klasen från vinrankan så innebär det att resterande druvor mognar tidigare och får därmed bättre sockerinnehåll och antocyaniner. Antocyaniner är det som ger färg från druvan till vinet. Dessutom får de resterande druvorna på klasen bättre uttrymme och slipper brottas om näringstillgången. Green harvest utförs också när det är uppenbart att säsongen blir sen. Alltså att där det är ett kallare klimat så kan chansen att druvorna hinner mogna vara lägre på grund av att säsongen blir utdragen och skörden senare. Tekniken blev vanlig på 1990-talet bland de bättre producenterna i Bordeaux i Frankrike där metoden hade använts av vinhuset Petrus sedan 1973.

Metoden utförs när växtsäsongen är i vad som kallas veraison, då är det uppenbart vilka druvklasar som kommer mogna sent. Verasion är när druvorna befinner sig i det skede då de går från att alla vara gröna, små och stenhårda till att byta färg, mjukna, få mer socker och öka i omfång. Momentet sker vanligtvis för hand vilket resluterar i en hög arbetskostnad. Mekanisk skörd kan ibland användas vid skördar där vinrankorna inte är planterade så tätt. En del tycker att green harvest är nödvändigt att göra medans en del tycker det är onödigt.

 

Publicerat: 25 mars, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.