https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Varan har lagts i din varukorg!

Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Dekantera eller lufta vinet

Att dekantera eller lufta ett vin är inte riktig samma sak. Visserligen blir vinet luftat när du dekanterar vinet, men det blir inte dekanterat per automatik av att du luftar det. Dekantera innebär att man vill avlägsna sediment eller fällning som finns i vinet och kräver en viss finess i utförandet. Vinet hälls sakta över från flaskan till en karaff samtidigt som du håller flaskan över en ljuskälla så att du kan se när fällningen börjar komma. Då avslutar du dekanteringen. Häller du försiktigt och sakta så blir det inte så mycket som går till spillo när du dekanterar. Låt också flaskan stå upp ett dygn innan dekantering så faller fällningen sakta och fint ner och lägger sig i botten på flaskan.

 

Vilka viner ska dekanteras då? Det behövs lite erfarenhet men röda komplexa viner, nyanserade viner men inte alltid riktigt gamla viner, ska dekanteras. Om ett gammalt rött vin är moget och skört och har tappat sin frukt och tanninstruktur tjänar det inte på att dekanteras utan vinet mår bättre av att man lägger det i en vinkorg och serverar det försiktigt. Syret skulle i det här fallet påverka vinet negativt av luftningen som vinet får samtidigt med dekanteringen. Dofta och smaka av lite av vinet när du öppnat flaskan för att få en hint om hur du ska behandla vinet. Vita viner innehåller inte lika mycket tanniner eller färg som ett rött så de behöver sällan dekanteras.

 

Om vinet istället behöver luftas kan du hälla brutalt över till karaffen för då har du ingen fällning att ta hänsyn till. Unga viner behöver i regel syresättas. Det kan som exempel finnas en svavelton i vinet som är liknande tändstiksdoft som med fördel luftas bort. Nästan alla unga viner vinner egentligen på att luftas men om man inte tänkt dricka ur hela flaskan, lufta ett glas i taget i stället. Att ha koll på hur långt innan du ska dricka vinet som det behöver luftas, är lite knepigt kanske men med erfarenhet lär man sig. Att vara generell och säga att ett vin från just ett ställe, eller ett land, ska luftas i en förbestämd tid funkar inte. Det beror mer på själva vinet. Många producenter har åsikter om hur länge deras vin behöver luftas men det kanske inte är optimalt för dig. Det bestämmer du själv men det kan vara en fördel att åtminstone ha med rekommendationer i beräkning i hur länge du vill lufta vinet.

Som exempel kan nämnas en erfarenhet med en vinmakare i Monbazillac, som ligger strax intill Bordeaux i Frankrike, där hen luftade vinet i 48 timmar innan det skulle drickas. Där behövdes framförhållning. Som motsats till det finns någon annan vinmakare som tycker att det räcker med en timme innan. I vilket fall som helst så räcker det inte med att bara öppna flaskan och låta den stå medan du lagar maten. Det kan vi konstatera.

Lite för lång väntan på luftning av vin

 

Det finns massor med olika format och utseenden på dekanters och vinluftare att köpa på marknaden. 

 

 

 

 

 

Publicerat: 12 maj, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.