https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan
Meny
Vinhyllan.se
  • Sök

Cava

Cavan, som är ett mousserande vin från Spanien, började skapas i slutet på 1800-talet av den katalanske Josep Raventós Fatjó. Detta under en tid då flera vingårdar i området blivit ansatta av vinpest, vilket först och främst drabbade de röda vinstockarna. Detta innebar i sin tur att dessa druvsorter ersattes av vita druvsorter. Raventós Fatjo, som hade uppmärksammat den popularitet som champagnen rönt i Frankrike, reste till champagneregionen för att studera tillverkningen – för att sedan påbörja en liknande produktion i Katalonien.
I mångt och mycket är detta mousserande vin således Spaniens motsvarighet till champagne. Tillverkningen är dock inte förbehållen endast en viss region, som i Frankrike, utan cavan kan tillverkas i hela landet även om den största delen av produktionen är koncentrerad till Penedédistriktet i Katalonien. I denna region kan man hitta både stora tillverkare, exempelvis som Codorníu, som är världens största cavaproducent – likväl som mindre producenter, så kallade cavistes som ofta sköter tillverkning och lagring i sina egna huskällare.

De druvsorter som cava kravmässigt ska bestå av är antingen chardonnay, grenache, macabeo, parellada, xarel-lo, malvoise, pinot noir, trepat eller monastrell. Druvorna ska även komma från någon av de 160 kommuner som omfattas av ursprungskyddet för cavatillverkningen, även kallat Denominacio d’Origen (D.O). Vidare måste alkoholhalten på detta vin upprätthålla en volymprocent mellan 10,8 och 12,8 procent, samt ha lagrats på sin jästfällning under minst nio månader och dessförinnan vara framställt enligt den klassiska tillverkningsmetoden enligt nedan.

Tillverkning

Efter det att druvorna har skördats och pressats är det dags för de olika druvvätskorna att var för sig jäsa en första gång. Därnäst blandas de olika druvmusterna och man skapar en så kalla coupage. För att göra vinet mousserande, det vill säga tillföra bubblor, genomförs sedan en andra jäsning som kallas tiraje. Detta innebär att vätskan tappas upp på flaskor samtidigt som jäst och socker tillsätts för att påbörja kolsyreprocessen, och som nämnt sedan lagras i minst nio månader. Lagringstiden kan i vissa fall sträcka sig upp till flera år, exempelvis som vid tillverkningen av en Gran Reserva som kan lagras mellan två och tre år. Ju längre cavan har lagrats desto mindre bubblor får vätskan, samt erhåller en något mer mörkare och gyllene färg. Oavsett hur länge flaskorna ligger ska de roteras sakta medurs tills det att halsen pekar nedåt. Detta gör också att ett sediment av restprodukter samlas vid flaskhalsen, som efter maskinell nedfrysning sedan kan avlägsnas. Innan denna kylteknik existerade var det endast ett fåtal skickliga hantverkare som lyckades bemästra denna konst utan att råka förspilla mycket av den rena vätskan. Värt att nämna är att det än idag finns mindre tillverkare, cavistas, som fortfarande gör denna del i processen för hand.
När sedimentet tagits ut är cavan ren och en viss mängd socker tillsätts, beroende på vilken torrhet som eftersträvas. Nu är det slutligen även dags att buteljera cavan med en kork som pryds av en fyruddig svart stjärna, kännetecknet som intygar att drycken är tillverkad enligt de traditioner och krav som gäller för just cavan.

Utvalda produkter

 

Publicerat: 23 februari, 2020
Skrivet av: Vinhyllan.se

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.