https://vinhyllan.se/wp-content/themes/vinhyllan

Brancaia med Barbara Widmer

I Italien, närmare bestämt i Toscana mellan Florens och Siena hittar vi Brancaia (Castellina in Chianti). Sedan 1998 är det Barbara Widmer som är ansvarig för vinmakandet. Hon är utbildad oenolog och även dotter till det schweiziska paret Brigitte och Bruno Widmer som köpte Brancaia estate 1981. Brancaia var vid den tiden övergivet men familjen föll för egendomen direkt.

Deras viner rankades högt internationellt redan två år efter att de startade och i deras ägo finns idag även Poppi (Radda in Chianti) samt en till gård i Maremma som heter Brancaia in Maremma (Grosseto). Totalt ca 80 hektar vinodling som är uppdelat på tre olika vingårdslägen och deras avkastning är 5 500 kg/ha. Idag är de framgångsrika både nationellt och internationellt och vinerna vinner priser och säljs över hela världen.

Brancaia, Radda in Chianti

 

Brancaia tar emot besökare för turer och provningar och man kan även bo på vingården. Det finns tre lägenheter och en studio att välja mellan som har olika prislägen beroende på hur stort man väljer och vilken tid på säsongen. Tillgång till pool och även en sjö finns i närheten. Det finns bland annat möjlighet till vandring, hästridning, tennis, cykling och golf i närheten.

Arbetet i vingårdarna
Brancaia är sedan 2019 officiellt ekologiskt certifierade. Men redan innan så användes inte bekämpningsmedel sedan flera år tillbaka och tanken och kärleken till vinodling har alltid genomsyrats av en stor respekt för naturen. Barbara Widmer utrycker att ju friskare vinrankorna är desto bättre och mer äkta blir vinet. Den ekologiska vinodlingen skyddar jorden, luften och vattnet och därmed ökar aromer och smaker, vilket ger mer karaktär till både druvorna och vinet. Om själva ekosystemet är mångsidigt så skyddar och reglerar det sig självt.

De senaste 20 åren har de använt sig av cover crops vilket innebär att det planteras växtlighet mellan vinrankorna som har en fördelaktig effekt i vingården. Det här förbättrar jordens struktur och förhindrar erosion, håller ogräs borta och förbättrar den biologiska mångfalden. Växtligheten som planteras kan variera och kan till exempel vara baljväxter, rajgräs eller havre.

Barbara säger att den viktigaste och vackraste insikt de fått genom åren är att ekologisk vinodling och kompromisslös kvalitet går hand i hand till 100%. De steg de tagit är intressant att följa i en tidslinje.

1996 började de arbetet med cover crops i varannan rad i vingården och 2010 praktiserades detta i hela vingården.

2000 installerades soluppvärmt vattensystem.

2012 slutade de använda kultiverad jäst och gick över till att använda sig av den naturliga jäst som finns i deras miljö.

2013 installerades ett fyto-reningssystem för att ta hand om avfallsvattnet.

2014 övervakning av koldioxidavtrycket infördes.

2015 totalförbud av användandet av bekämpningsmedel infördes.

2016 började arbetet med att gå över till helt ekologisk odling.

2017 mass selection för återväxten i vingården infördes. Mass selection är en teknik som innebär att det som planteras nytt kommer från sticklingar som tagits från deras egna vinrankor.

2018 startade användandet av FSC-märkt papper i emballaget.

Och 2019 blev de alltså certifierade ekologiskt.

Barbara tillägger att i och med klimatförändringar som skett så är det viktigt att vinrankorna är länkade till jordmånen och omgivningen. Ju bättre länk desto bättre kan vinrankorna hantera klimatförändringarna själva. Detta är också en av anledningarna till att de tar sticklingar från sina egna rankor (mass selection) och inte köper från t.ex en planteringsskola.

När det kommer till druvvalet i vingårdarna så odlas i Chianti Classico druvorna Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon och Sauvignon Blanc. I Maremma odlas Petit Verdot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Sangiovese, Merlot och Viognier. De har inte behövt byta ut eller sluta odla någon druva med tanke på klimatförändringar.

Vi frågar Barbara hur hon tänker angående det här med ekfatslagring eller inte och hon menar att beslutet om ek eller inte tas utifrån vinets karaktär och struktur och att dessa faktorer bestämmer sedan hur länge vinet behöver lagras och mogna. Hennes mål är en perfekt balans i vinet och att om man använder eken rätt så ramar det in vinet. De använder sig bara av fransk ek som är medium eller medium + rostade och storlekarna är Barrique (225l) och Tonneaux (500l). Varje år byter de dessutom ut ungefär ¼ av sina fat. I vinifikationen använder de också ståltankar och cementtankar.

Barbara Widmer – vinmakare

Vi undrar hur det kan komma sig att Barbara valde vinvärlden som sin arbetsplats, vad hon hade för drömmar som liten tjej, passionen i livet och vad som driver henne framåt. Det visar sig att hon inte alls hade tänkt sig det här med vin från början utan hon började studera till arkitekt. Efter två år gick hon in i en kreativ kris, som hon själv uttrycker det och åker till sin familj i Toscana under skördetid och där förändrades allt. Hon berättar att hon blev så fascinerad av vinets värld att hon återvände till Zurich fast besluten att kliva in i vinvärlden och började med att ta ett diplom inom vinhandel. Året efter det jobbade hon som lärling på Domaine des Balisiers i Geneve. En vingård som förövrigt har 25ha och är Schweiz största producent av biologiskt vin. Där arbetade hon först i vingården och sedan i deras vinkällare. Efter det arbetade hon i Brancaias vinshop och organiserade provningar och allt annat som hör till en vingård. Kort därefter började hon sedan studera oenologi vid The Technical College of Higher Wine education i Wädenswil i Schweiz och sedan 1998 är hon alltså ansvarig för Brancaia.

Som liten tjej växte hon upp i en modern familj, tycker hon själv. Med två äldre bröder och föräldrar som uppmuntrade till att studera vad de ville. Med allt stöd hemifrån var det också lättare att röra sig i en värld som ändock har varit något mansdominerad tillbaka i tiden. Hon ser sig som väldigt privilegierad i och med att hon har ett intressant och tufft jobb men kan vara sin egen chef. Vilket hon ser som en fördel i privatlivet när hon kan vara en närvarande förälder eftersom hon bestämmer själv över sitt arbete. ”Brancaia är framgångsrikt och så bor jag på en av de mest vackra platserna på jorden” säger hon.

Hennes driv och passion är att alltid göra bättre. Hon beskriver det som så att: – ”Varje år i vinvärlden har man chansen att göra bättre än förra året och varje nytt år innebär en ny årgång och en ny utmaning. What more could I ask for!”

Vi förstår henne och håller med henne. Vad mer kan vi önska oss egentligen.

Barbara Widmer – Brancaia

 

Produkter från Brancaia

 

Publicerat: 7 augusti, 2020
Skrivet av: Carina Mian

Klicka för att dela på facebook

Klicka för att dela på twitter

Klicka för att dela på pinterest

Vinhyllan.se

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Om du går vidare intygar du att du är över 25 år.